Turcia nu va fi reprimită în programul F-35, dar primeşte unele asigurări că SUA sprijină vânzarea de avioane F-16

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Un oficial de rang înalt al Pentagonului a confirmat miercuri că SUA sprijină pe deplin vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Forţele Aeriene Turce, la câteva ore după ce președintele turc Erdogan a acceptat să ridice amenințarea cu veto la aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

În timp ce președintele american Joe Biden urma să se întâlnească cu omologul său turc în marja summitului NATO de la Madrid, asistentul secretarului american al apărării pentru afaceri de securitate internațională, Celeste Wallander, a declarat că ,,Statele Unite sprijină modernizarea flotei de avioane de luptă F-16 a Turciei, deoarece aceasta este o contribuţie la securitatea NATO, deci la securitatea Americii".

În timpul săptămânii trecute, preşedintele Comitetului pentru Forțe Armate din Congresul SUA, congresmanul democrat Adam Smith, citat de publicația turcă Daily Sabah, prezent la un eveniment dedicat apărării, a clarificat chestiune cu privire la revenirea Turciei în programul avioanelor de generația a V-a F-35 Lightning II.

Oficialul american a dat asigurări în cadrul evenimentului că „Turcia nu va fi reprimită în programul F-35”. 

Marți, 28 iunie, Erdogan a criticat SUA pentru întârzierea vânzării mai multor avioane de luptă F-16.

În cadrul unei conferințe de presă în ajunul summitului NATO, el s-a referit la întâlnirea sa cu Biden și a precizat că una dintre cele mai importante chestiuni discutate între Ankara și Washington a fost solicitarea Turciei de a achiziționa patruzeci de avioane de luptă F-16 noi, împreună cu cele 80 de kituri de modernizare pentru flota existentă de avioane F-16 – coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Turce.

,,Cele mai multe discuții pe care le avem cu SUA se referă la F-16. Dar procesul este întârziat", a declarat Erdogan, potrivit cotidianului turc Hurriyet.


Congresul american trebuie să aprobe vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70

 

Ultimul cuvânt în privința vânzării unor avioane F-16 către Turcia aparține Congresului SUA, unde există un puternic scepticism.

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului, senatorul Bob Menendez, și-a exprimat anul trecut opoziția față de vânzarea de avioane de luptă F-16 americane către Turcia într-un interviu acordat revistei Air Force Magazine.

Oficialul american declara la momentul respectiv că mai întâi de toate Turcia, stat membru NATO, trebui să respecte mai mult drepturile omului,

„Eu personal nu sunt de acord să le dăm F-16”, a declarat Menendez anul trecut pentru publicaţia Air Force Magazine.

Menendez a insistat atunci să precizeze că Turcia nu este acel stat membru NATO căruia Statele Unite să-i ofere unele dintre cele mai sofisticate echipamente militare – cu referire directă la intenţia Turciei de a achiziţionat noi avioane de luptă F-16.

Potrivit agenţiei de presă Reuters, citată de Agerpres, administraţia condusă de preşedintele Joe Biden nu a exprimat deschis până acum nicio opinie privind vânzarea, ci a arătat doar că trebuie parcurs procesul legal necesar.

În martie, Departamentul de Stat le-a scris unor membri ai Congresului SUA care se opuneau tranzacţiei, explicând că relaţiile comerciale "corespunzătoare" cu Turcia în domeniul apărării ar servi intereselor americane.

Anunţul făcut de Wallander a urmat unui acord de ultim moment cu Turcia, care şi-a retras marţi, la summitul NATO de la Madrid, obiecţiile faţă de primirea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică. S-a evitat astfel un impas la evenimentul menit să arate unitatea aliaţilor în faţa Rusiei, după invazia din Ucraina.

Oficiali americani au negat însă orice legătură între susţinerea guvernului SUA pentru achiziţionarea avioanelor F-16 şi schimbarea de poziţie a Turciei.

"SUA nu au oferit Turciei nimic şi nu li s-a cerut nimic de către Turcia", a afirmat un oficial guvernamental de rang înalt, citat de Reuters.

Sursa respectivă, a cărei identitate nu este precizată de agenţie, a mai declarat că oficialităţile americane sunt angajate într-un dialog tehnic privind cererea Turciei de a achiziţiona avioane F-16, iar ultimul cuvânt îl va avea Congresul.

De amintit că, Turcia a amenințat în repetate rânduri că va apela la Moscova, dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16 – Ankara putând să se orienteze către o posibilă achiziţie de aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel