Turcia împiedică Cipru să participe la o sesiune a Conferinţei pentru dezarmare

Eduard Pascu |
Data publicării:

Turcia a împiedicat marţi Cipru să participe în calitate de observator la o sesiune a Conferinţei pentru dezarmare la Geneva, într-un context de tensiune în creştere între cele două ţări, relatează AFP.

Conferinţa pentru dezarmare, compusă din 65 de membri, este o structură multilaterală, independentă de ONU, deşi îşi are cartierul general la sediul european al ONU de la Geneva şi nu toate ţările membre ale Naţiunilor Unite fac parte din aceasta, transmite Agerpres.

Ţările pot totuşi să participe la sesiuni în calitate de observatori. Cipru, care nu este membru al Conferinţei, ceruse să participe la sesiune, aşa cum au făcut multe alte ţări. Însă doar cererea depusă de Cipru a fost respinsă din cauza opoziţiei Turciei.

Reprezentantul turc a explicat că ţara sa s-a abţinut în trecut să blocheze participarea Ciprului la Conferinţă, limitându-se să-şi exprime nemulţumirea faţă de această participare în câte o scrisoare la sfârşitul fiecărei sesiuni. Dar această atitudine s-a schimbat, a spus el, subliniind că "Turcia nu va susţine această cerere particulară în acest an".

 

SUA și UE, dezamăgite de decizia Turciei

 



SUA şi UE şi-au exprimat regretul faţă de decizia Turciei. "Este regretabil că Turcia a decis să împiedice Ciprul să participe la lucrările Conferinţei", a declarat ambasadorul american la Conferinţă, Robert Wood, cerând Turciei "să-şi reconsidere" poziţia.

Decizia Turciei intervine în timp ce rezervele de gaze şi petrol din largul Ciprului sunt la originea unei dispute în ultimele luni cu Turcia, a cărei armată ocupă din 1974 treimea nordică a insulei, membră a UE. Turcia şi-a intensificat în ultimele luni iniţiativele în estul Mediteranei, unde descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaze, în special în largul Ciprului, a stârnit apetitul ţărilor riverane.

În acest context, acordul încheiat la sfârşitul lunii noiembrie la Istanbul de preşedintele turc Recept Tayyip Erdogan şi şeful guvernului de uniune naţională (GNA) de la Tripoli, Fayez al-Sarraj, a suscitat critici virulente din partea mai multor ţări, în special Grecia şi Cipru.

Potrivit Ankarei, acest acord permite Turciei să aibă revendicări asupra unor zăcăminte şi să îşi spună cuvântul în proiectul de gazoduct EastMed, care ar urma să exporte în Europa Centrală gaze israeliene, traversând zona revendicată de turci.

Acest proiect de gazoduct EastMed a fost semnat la începutul lunii ianuarie de Grecia, Cipru şi Israel, în pofida ostilităţii Turciei faţă de respectivul acord.

Vezi și: Erdogan cere Europei să sprijine Turcia dacă nu dorește să ofere ajutor militar Libiei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel