Potrivit lui Cavusoglu, Ankara dezvoltă relații nu numai cu Rusia, ci și cu multe alte țări, în special cu Ucraina și Estonia. „Turcia susține integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei, ceea ce nu se poate spune despre unele țări occidentale care din când în când uită despre acest fapt”, a spus ministrul turc.
Șeful diplomației a subliniat despre cooperarea Ankarei cu Moscova că nu trebuie percepută ca o alternativă la aderarea Turciei la NATO sau la dezvoltarea relațiilor cu UE.
Cavusoglu a numit prezența Rusiei în regiune „o realitate care trebuie recunoscută”. „Deși există anumite dificultăți în relațiile bilaterale cu Moscova legate de acțiunile regimului Bashar al-Assad, Turcia și Rusia încearcă să rezolve problemele din Siria în cadrul proceselor de la Astana și Soci”, a mai spus ministrul.
Comentând posibilitatea de a cumpăra aeronave ruse de generația a ”cincea”, Cavusoglu a amintit că contractul de furnizare a sistemelor de apărare aeriană S-400 către Turcia a fost încheiat după ce Statele Unite au refuzat să vândă propriul sistem de apărare aeriană către partea turcă.
„Turcia avea mare nevoie de sisteme de apărare aeriană și, prin urmare, a fost forțată să achiziționeze sistemul de apărare aeriană S-400. Suntem încă unul dintre cei 9 participanți la programul F-35 de generația a cincea și deja am transferat acestuia 1,4 miliarde de dolari. Partea americană creează o serie de probleme pentru Ankara în această chestiune. Turcia este gata să achiziționeze F-35 și să producă o serie de componente pentru această aeronavă. Dacă nu merge cu F-35, vom căuta un înlocuitor, deși nu îmbrățișăm acest scenariu”, a spus ministrul.