Turcia este gata să achiziționeze avioane F-35

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Turcia nu acceptă ca relațiile cu Rusia să fie o alternativă la cooperarea cu Ucraina, a declarat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, în cadrul unei conferințe de presă comune, la Tallinn, cu omologul estonian Urmas Reinsalu, relatează agenția Anadolu, transmite paginaderusia.

Potrivit lui Cavusoglu, Ankara dezvoltă relații nu numai cu Rusia, ci și cu multe alte țări, în special cu Ucraina și Estonia. „Turcia susține integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei, ceea ce nu se poate spune despre unele țări occidentale care din când în când uită despre acest fapt”, a spus ministrul turc.

Șeful diplomației a subliniat despre cooperarea Ankarei cu Moscova că nu trebuie percepută ca o alternativă la aderarea Turciei la NATO sau la dezvoltarea relațiilor cu UE.

Cavusoglu a numit prezența Rusiei în regiune „o realitate care trebuie recunoscută”. „Deși există anumite dificultăți în relațiile bilaterale cu Moscova legate de acțiunile regimului Bashar al-Assad, Turcia și Rusia încearcă să rezolve problemele din Siria în cadrul proceselor de la Astana și Soci”, a mai spus ministrul.

Comentând posibilitatea de a cumpăra aeronave ruse de generația a ”cincea”, Cavusoglu a amintit că contractul de furnizare a sistemelor de apărare aeriană S-400 către Turcia a fost încheiat după ce Statele Unite au refuzat să vândă propriul sistem de apărare aeriană către partea turcă.

„Turcia avea mare nevoie de sisteme de apărare aeriană și, prin urmare, a fost forțată să achiziționeze sistemul de apărare aeriană S-400. Suntem încă unul dintre cei 9 participanți la programul F-35 de generația a cincea și deja am transferat acestuia 1,4 miliarde de dolari. Partea americană creează o serie de probleme pentru Ankara în această chestiune. Turcia este gata să achiziționeze F-35 și să producă o serie de componente pentru această aeronavă. Dacă nu merge cu F-35, vom căuta un înlocuitor, deși nu îmbrățișăm acest scenariu”, a spus ministrul.

Vezi și: Criza rachetelor S-400. Turcia ameninţă cu măsuri de reciprocitate dacă Washingtonul impune sancţiuni

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel