Turcia asigură NATO: Sistemul rusesc S-400 nu reprezintă o amenințare la adresa securității Alianței

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, aflat într-o vizită oficială în Franţa, a reafirmat poziția țării sale, sistemele ruseşti de apărare antiaeriană, achiziționate de Ankara, nu reprezintă o amenințare pentru Alianța Nord-Atlantică. Cu toate acestea, potrivit lui Cavusoglu, Statele Unite și Turcia trebuie să se angajeze într-un dialog constructiv pentru a rezolva tensiunile diplomatice pe tema achiziţie sistemelor ruseşti S-400.

Aceste declaraţii au fost făcute în contextul unei vizite oficiale pe care ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu o face în aceste zile în Franţa. Acesta este o primă vizită la nivel înalt după luni întregi de tensiuni între Franţa şi Turcia şi într-un moment în care Ankara caută să-şi normalizeze relaţiile cu Parisul.

Cavusoglu a vorbit și despre incidentul dintre o navă de război a marinei turce şi fregata franceză Courbet. Incidentul cu pricină a avut loc în iunie 2020, în Marea Mediterană, când fregata franceză Le Courbet, aflată sub misiune NATO, a încercat să oprească o navă cargo sub pavilion turcesc suspectată că încălca embargoul ONU privind transportul de arme în Libia.

Doar că nava turcă era însoțită de mai multe fregate ale Marinei turce care, prin sistemele radar au luat în vizor de mai multe ori fregata franceză, acțiune care precede un atac. Franța a reacționat imediat la nivel diplomatic și a denunțat hărțuirea Turciei.

În aprilie, Statele Unite au trimis o notificare oficială Turciei privind excluderea sa din noul memorandum de înțelegere F-35 (MOU) după achiziționarea sistemului rus antirachetă S-400.

Pentagonul a informat guvernul turc cu privire la eliminarea sa din noul acord încheiat între cele opt țări din consorțiul F-35, care înlocuiește efectiv Memorandumul de Înțelegere din 2006 din care făcea parte și Ankara.

Semnatarii noului acord sunt SUA, Australia, Marea Britanie, Italia, Olanda, Canada, Norvegia și Danemarca.

Departamentul de Apărare al SUA nu a comentat noul Memorandum de Înțelegere, dar a confirmat că procesul de expulzare a Turciei din consorțiul F-35 este în derulare din iulie 2019.

Anterior, Turcia s-a angajat să cumpere 100 de avioane F-35. De asemenea, a fost implicată în procesul de producţie a peste o mie de componente pentru aeronavele care rezultau din programul F-35.  Turcia continuă în prezent să fabrice aceste componente, în ciuda faptului că a fost exclusă din proiect de către Statele Unite.

În martie, ambasadorul SUA în Turcia, David Satterfield, a declarat că singurul mod prin care Ankara ar putea rezolva dezacordurile sale cu Washingtonul ţine de renunţarea la sisteme de apărare aeriană rusești S-400. Cu toate acestea, ministerul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, într-o conversație cu secretarul de stat american Anthony Blinken, a declarat achiziția de sisteme S-400 este o afacere închisă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel