Turcia ar fi avut un plan secret să invadeze militar Grecia şi Armenia. 131 de insule din Marea Egee urmau să fie cucerite de armata turcă

S.I. Catalin |
Data publicării:

Conform unor documente mai vechi - cu caracter secret - ale Statului Major turc, Turcia ar fi elaborat o strategie pentru o invazie simultană a Greciei, cât şi a Armeniei. Potrivit acestor documente, planul numit „CERBE” a fost pregătit în 2014 şi actualizat în 2016. Cotidianul Nordic Monitor a dezvăluit, pe baza unor documente, că militarii turci au enumerat 131 de insule, insulițe și formațiuni stâncoase în Marea Egee, al căror statut a fost contestat cu Grecia vecină și au pregătit planuri de preluare a acestora în timpul unui conflict.

Potrivit publicaţiei Nordic Monitor, „Când a dat numele planurilor sale de război secrete pentru estul Mediteranei, Turcia a fost inspirată de o victorie majoră a marinei otomane împotriva unei flote a alianţei creştine care a întărit controlul turcesc în Marea Mediterană”.

Potrivit unei prezentări PowerPoint pregătite de Statul Major General, Turcia a elaborat un plan pentru o operaţiune militară secretă numit „Directiva de planificare a operaţiunii Cerbe TSK [Forţele Armate Turce]”.

Potrivit Epoch Times, planul a fost datat pe 7 ianuarie 2014, ceea ce înseamnă că a fost probabil actualizat pe fondul tensiunii crescute dintre Turcia şi Grecia / Cipru în estul Mediteranei, se mai arată în raport. Cerbe este numele unei insule din sudul Tunisiei, lângă graniţa cu Libia.

În mai 1560 a avut loc bătălia de la Djerba/Cerbe între forţele otomane şi flota Alianţei Creştine, care a inclus în principal forţe spaniole, papale, genoveze, malteze şi napolitane.

„Turcii au câştigat bătălia, care le-a conferit dominaţia în Marea Mediterană”, se menţionează în raport, adăugând că „numele planului de război al Turciei în estul Mediteranei se potriveşte cu naraţiunea promovată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan” şi asociaţii săi, care adesea plasează problemele Turciei cu aliaţii săi occidentali în cadrul unui conflict reînnoit între Europa creştină şi Turcia musulmană.

Un diapozitiv din PowerPoint-ul prezentat ca parte a documentelor secrete listează planurile militare ale Turciei împotriva Greciei, Armeniei şi Ciprului în estul Mediteranei cu date care arată când au fost întocmite.

„Existenţa planului de război al Turciei pentru est a fost descoperită într-un dosar judecătoresc depus în Ankara, procurorul Serdar Coşkun - loial preşedintelui turc - aparent uitând să înlăture documentele clasificate înainte de a le depune în instanţă”, se arată în comunicat, care continuă: „Planurile au fost colectate de la sediul Statului Major General în timpul unei investigaţii asupra loviturii de stat eşuate din 15 iulie 2016. Documentele, inclusiv planul de invazie a Greciei şi Armeniei, au fost transmise între comandanţii superiori ai Statului Major General printr-un sistem de e-mail intern securizat.

Coşkun a ordonat armatei să transmită copii ale tuturor e-mailurilor din ultimele două luni, inclusiv cele criptate, la 1 august 2016, ca parte a investigaţiei asupra puciului care l-a avut drept ţintă pe Erdogan.

Zece zile mai târziu, la 11 august 2016, procurorul l-a instruit pe asistentul său de încredere, un ofiţer de poliţie pe nume Yüksel Var, să colecteze e-mailuri de pe serverele interne ale Statului Major General.

Un comitet înfiinţat de tehnicieni militari comandat de Var şi-a finalizat activitatea la 14 februarie 2017. În cele din urmă, rechizitoriul depus de procurorii Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal şi Istiklal Akkaya în martie 2017 la cea de-a 17-a Curte Penală Supremă din Ankara ataşase mailurile colectate de pe computerele Statului Major General”.

Nordic Monitor concluzionează: "Nu s-a găsit nicio comunicare, în e-mailuri, care să indice vreo tentativă de lovitură de stat, despre care mulţi cred că a fost o operaţiune de dezorientare organizată de Erdogan şi de serviciile sale de informaţii şi unii militari pentru a începe o campanie de persecuţie a opoziţiei şi epurare în masă".

Documentul depus la tribunal nu conţine detalii despre invazie, altele decât numele de cod şi data actualizării. Detaliile planului de război trebuie să fi fost etichetate „confidenţiale” şi, prin urmare, nu puteau fi comunicate prin intermediul sistemului intranet care rulează pe serverele de e-mail ale armatei turce.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel