Donbasul amintește tot mai mult de Primul Război Mondial. De teamă să nu piardă Kremina, Rusia aruncă în luptă tot ce are mai bun

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Situația pe frontul ucrainean din Est la mijlocul lui ianuarie 2023. Foto: ISW
Situația pe frontul ucrainean din Est la mijlocul lui ianuarie 2023. Foto: ISW

Luptele grele continuă în zona Soledar din regiunea Donețk, iar trupele ruse încearcă fără succes să spargă apărarea armatei ucrainene, spun oficialii de la Kiev.

Numărul unităţilor militare ruse în Ucraina a crescut de la 250 mii, câte erau acum o săptămână, la 280 mii, în prezent, a declarat joi ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, într-o conferinţă de presă.

Moscova încearcă să obţină ”iniţiativa strategică”  și își concentrează eforturile pe încercarea de a captura Soledar.

Mai mult, analiștii Ministerului britanic al Apărării relatează că Rusia redistribuie trupe aeriene pentru a consolida sectoarele cu probleme de pe linia frontului din Donbasul ocupat, în zona localității Kreminna.

Este vorba de Divizia de asalt aeropurtată 76 Gardă (cunoscută ca Forțele aeropurtate ale Federației Ruse).

Anterior, toate trupele aeriene dislocate ale Federației Ruse erau concentrate în regiunea Herson pentru a deține pozițiile capturate în prima parte a lui 2022, se arată în raport.

Rușii se tem de pierderea localității Kreminna din regiunea Luhansk , așa că își întăresc pozițiile prin transferul mai multor unități de parașutiști și tancuri acolo.

 

Lupte ”sălbatice”

Sursa: ISW

Un oficial militar de rang înalt al Pentagonului arată că în ultimele două luni, luptele din zona Bahmut au fost cu adevărat sălbatice.

”Și ceea ce vreau să spun prin „sălbatic” este că vorbești despre zeci de mii de proiectile de artilerie care au fost trase între ambele părți. În multe cazuri, sunt câteva mii de proiectile de artilerie care sunt trase într-o singură zi”.

Oficialul spune că luptele din aceste săptămâni se compară cu încleștările din timpul Primului Război Mondial ”din cauza tranșeelor ​​și a ploii, acesta fiind un teren vălurit”. Acesta a explicat că în ultimele două săptămâni luptele au avut loc pe aproximativ aceleași poziții, fiecare tabără câștigând sau pierzând, pe rând, teren.

Foto: Armata ucraineană

 

Situație ”dificilă” la Soledar și Bahmut

 

Întreaga elită a armatei ruse, care a încercat să captureze Bahmut, a migrat la Soledar, mai ales că distanța dintre Soledar și Bahmut este undeva în jur de 7 kilometri. 

Potrivit unui ofițer al armatei ucrainene, citat de Unian, atacul asupra lui Soledar durează de mai bine de 10 zile. Ocupanții și-au început ofensiva pe 27 decembrie, fără să țină seama de pierderile imense de vieți omenești, comandanții ruși încercând să captureze orașul cu orice preț.

Foto: Forțele armate ucrainene / Ministerul apărării

Un alt înalt responsabil militar, generalul de brigadă Oleksii Gromov, declarase anterior că situaţia militară din Ucraina este în continuare 'dificilă', cu cele mai grele lupte pe frontul de est.

Forţele ruse încearcă să taie liniile ucrainene şi să încercuiască trupele ucrainene, a spus acesta într-o conferinţă de presă.

Gromov a mai spus că pericolul unui atac lansat dinspre Belarus, aliatul Rusiei din nordul Ucrainei, va rămâne pe tot parcursul anului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmase miercuri seara că luptele continuă la Soledar, un mic oraş de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, în prezent complet distrus, şi că frontul în regiune 'rezistă '.

La rândul său, fără să ofere cifre concrete, Hanna Maliar a indicat joi că trupele ruse care luptă la Soledar - în mare parte mercenari din grupul paramilitar Wagner-'suferă pierderi grele', 'încercând fără succes să spargă apărarea noastră'.

Kievul nu a prezentat public cifrele soldaţilor săi ucişi sau răniţi în luptele de la Soledar şi Bahmut, marele oraş din zonă, dar Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a menţionat miercuri 'pierderi semnificative' într-un interviu pentru AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel