Triunghiul China-Rusia-SUA. Este Beijingul un mediator onest în ciocnirea dintre vechii rivali ai Războiului Rece?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele RPC, Xi Jinping, a spus că China și Statele Unite „trebuie și sunt obligate” să promoveze o coexistență pașnică, scrie Reuters. ”China și Statele Unite, ca două puteri globale, poartă o responsabilitate și mai importantă pentru pace, stabilitate și dezvoltare în întreaga lume”, arată Xi.

Discursul Chinei pare unul de echilibru, o formulare asemănătoare putând fi găsită și în comunicatul ministrului chinez de externe, Wang Yi, dat publicității după vizita la Moscova, din 18 septembrie: ”Rusia și China poartă o responsabilitate importantă pentru menținerea stabilității strategice globale”.

Discuțiile dintre Wang Yi și Serghei Lavrov au vizat „cooperarea strategică” dintre cele două țări și angajamentul lor comun pentru o „lume multipolară” și o „ordine mondială mai justă”. Deși inițiativa este prezentată ca fiind una constructivă, practic, obiectivul celor doi actori globali este unul singur: să răstoarne actuala ordine mondială, noua construcție urmând a avea un nou lider - China, secondată de partenerii BRICS.

Wang Yi și Serghei Lavrov /Foto: ministerul chinez de externe

Comunicatul diplomației chineze reia temele consacrate privind atitudinea hegemonică a Occidentului și vorbește și despre acțiunile pe care trebuie să întreprindă Rusia și China, ca urmare a ”amplificării acțiunilor unilaterale și a confruntării blocurilor”, așa cum este denumită reacția Occidentului (inclusiv extinderea NATO) la invazia rusă din Ucraina: ”În fața amplificării acțiunilor unilaterale și de hegemonie, precum și a confruntării blocurilor, China și Rusia ar trebui să urmeze tendința vremurilor, să-și îndeplinească obligațiile internaționale cuvenite și să susțină adevăratul multilateralism și să promoveze o lume multipolară prin consolidarea cooperării strategice”.

Vizita la Moscova vine la câteva zile după ce Wang Yi a purtat discuții cu consilierul pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite Joe Biden, Jake Sullivan, în Malta. Deși SUA și China s-au angajat să mențină un canal strategic de comunicare și să continue implicarea suplimentară la nivel înalt și consultările în domenii cheie, discuțiile nu par să fi influențat poziția chineză privind Rusia.

Wang Yi, care se va afla în Rusia până joi, plănuiește să organizeze consultări strategice de securitate cu oficialii de acolo, a anunțat ministerul chinez de externe.

Deși Wang a subliniat că cooperarea Rusia-China „nu este îndreptată împotriva cuiva”, statele occidentale nu prea au motive de optimism, de vreme ce Lavrov a declarat că Rusia și China își vor coordona eforturile în Adunarea Generală a Națiunilor Unite din această săptămână și a altor forumuri internaționale.

 

Rusia și China, parteneri pe termen lung?

În plus, potrivit unei analize ISW, la nivel militar, Rusia și China încearcă să-și îmbunătățească calitatea armatei și să integreze lecțiile din războaiele din ultimele decenii. Practic, fiecare țară are punctele sale forte: Rusia vine cu un concept de război hibrid rafinat și testat în Ucraina, în timp ce China excelează în tehnologia informației, prezentă inclusiv în supraveghere și comunicații, care implică integrarea inteligenței artificiale (AI), a armelor autonome și a armelor controlate de creier.

În orice caz, așa cum se remarcă și în documentele NATO,ambele state pun accent pe așa-numitul Război cognitiv (Cognitive Warfare), un complex de instrumente de propagandă și de dezinformare, care integrează capabilități cibernetice, informaționale, psihologice și de inginerie socială, și care vizează atât populația statelor terțe, cât și populația proprie.

Unul dintre rezultatele cele mai neașteptate al acestui tip de război este generarea, în rândul societăților chineze sau ruse, a mentalității de ”cetate asediată”. Practic, atât statul rus, cât și cel chinez manipulează tot spațiul informațional, ceea ce alterează capacitatea cetățenilor săi de a evalua corect o situație. Ca urmare a acestei situații, cetățenii altor state pot avea o atitudine critică față de populația din Rusia sau China, incapabilă de o analiză pertinentă a situației, ceea ce duce la o polarizare de tipul „noi vs. ei” și contribuie la strategia de război cognitiv a Chinei sau Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel