,,Să ne ferim de ideea că tratatele privind controlul armamentului aparţin Istoriei şi ar fi depăşite'', a declarat ministrul francez în cadrul unei audieri în Senat. ,,În contextul internaţional incert pe care îl cunoaştem, acestea sunt mai indispensabile ca oricând'', a adăugat ea.
Acuzându-se reciproc de încălcarea Tratatului INF, Washingtonul şi Moscova şi-au anunţat retragerea din acest acord crucial, semnat la sfârşitul Războiului Rece, în 1987.
Acest text abolea utilizarea - de către cele două ţări - a rachetelor cu lansare terestră cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.
,,Suntem în faţa riscului de relansare a cursei înarmărilor, dar de asemenea a riscului de a vedea un nou episod de atacuri regulate împotriva multilateralismului'', a declarat Loiseau.
,,Îndemnăm Rusia şi SUA să prelungească până dincolo de 2021 Tratatul START 3 cu privire la arsenalele nucleare şi să negocieze tratatul succesor'', a afirmat ea.
Ultimul tratat bilateral de control al armamentului START 3 sau New Start, semnat în 2010, care prevede reducerea arsenalelor americane şi ruse, urmează să expire în doi ani. Ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, a relansat vineri preocupările legate de o nouă cursă a înarmărilor, afirmând că START 3 ar putea ,,expira pur şi simplu la 5 februarie 2021 fără să fie prelungit''.
,,Dacă vrem să evităm să vedem domnia legii celor mai puternici cu riscul securităţii noastre, trebuie să continuăm să asigurăm supremaţia legii'', a afirmat Nathalie Loiseau, îndemnând la ,,construcţia unei adevărate autonomii strategice europene''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News