”Toți pașii au fost îndepliniți”. Comisia Europeană vrea să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova înainte ca Ungaria să preia președința rotativă a UE

Sprijin logistic și umanitar acordat de Uniunea Europeană Ucrainei, în fața invaziei ruse de pe 24 februarie 2022. Foto: Consiliul European
Sprijin logistic și umanitar acordat de Uniunea Europeană Ucrainei, în fața invaziei ruse de pe 24 februarie 2022. Foto: Consiliul European

Comisia Europeană intenționează să recomande în această lună începerea negocierilor cu Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană, a informat Financial Times, citând surse.

Deschiderea discuțiilor cu Uniunea Europeană ar fi un impuls moral pentru Ucraina, iar Comisia Europeană dorește în acest fel să-și exprime sprijinul, chiar înainte președinția ungară a Consiliului Uniunii, care va începe la 1 iulie, afirmă Financial Times.

În document se precizează că săptămâna viitoare va fi discutată și aderarea Moldovei la UE.

Astfel, Comisia Europeană va anunța în curând că Ucraina îndeplinește acum criteriile necesare pentru a se alătura comunității, inclusiv măsuri anticorupție, restricții privind lobbyul politic, regulile de declarare a averilor pentru funcționarii publici și protecția limbilor folosite de minoritățile naționale, au spus sursele.

Belgia, care deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul lunii iunie, încearcă să organizeze o conferință interguvernamentală cu Ucraina și Moldova pe 25 iunie la Luxemburg, chiar înaintea președinției ungare, dar are nevoie sprijin unanim.

Un astfel de sprijin nu este garantat deoarece Ungaria are rezerve cu privire la evaluarea Comisiei, conform căreia Ucraina este pregătită și dorește să mai adauge câteva elemente la pachetul de negociere, au spus diplomații.

În orice caz, oficialii europeni se așteaptă ca Ungaria să înghețe orice proces de negocieri de aderare cât timp va deține președinția rotativă a Consiliului UE.

 

Executivul UE: Ucraina și Moldova sunt pregătite să înceapă discuțiile de aderare la UE

 

Ucraina și R. Moldova îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a începe oficial negocierile privind aderarea la UE, a declarat vineri Comisia Europeană.

„Din perspectiva Comisiei considerăm că toți pașii au fost îndepliniți de cele două țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru extindere, Ana Pisonero, relatează și Reuters.

"Decizia este acum în mâinile statelor membre -- le revine acestora să adopte cadrul de negociere", a spus ea. „Odată ce acest pas este făcut, este prerogativa președinției UE să convoace o conferință interguvernamentală pentru a marca oficial începutul negocierilor”, a adăugat ea.

În același timp, problema aderării Georgiei va fi amânată din cauza legii privind agenții străini adoptată de țară, care a fost criticată în repetate rânduri de țările europene că înclină spre Moscova.

Un înalt diplomat al UE a declarat pentru Financial Times că Budapesta este îngrijorată de încălcarea drepturilor nu numai ale maghiarilor, ci și ale altor minorități din Ucraina . Aceasta include interzicerea utilizării limbilor non-ucrainene în educație, care nu este în conformitate cu condițiile oficiale ale Comisiei Europene. Un purtător de cuvânt al guvernului ungar nu a comentat încă această informație ziarului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel