Tomahawk 'reloaded' – povestea celebrelor rachete de croazieră americane continuă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: Rachetă de croazieră Tomahawk
Foto: Rachetă de croazieră Tomahawk

Marina militară americană (US Navy) a testat recent racheta Tomahawk Block V, care reprezintă ultima versiune a celei mai letale rachete de croazieră din lume.

În timpul testelor, distrugătorul USS Chafee a lansat două rachete care au lovit ținte aflate în poligoanele de pe Insula San Nicolas și Stația de arme navale și aeriene China Lake din California.

„Distrugătorul USS Chafee (DDG 90) din grupul de lovire Vinson, a făcut istorie, fiind prima navă care a lansat și testat operațional o rachetă Tomahawk Block V. Este cea mai nouă variantă a rachetei, cu upgrade-uri care îmbunătățesc performanțele de navigație și aduc comunicații robuste și fiabile”, a precizat compartimentul de presă al grupului USS Carl Winson, într-o postare pe Twitter.

Referindu-se la Tomahawk Block V, Raytheon Missiles & Defense a precizat că începând cu 2020, US Navy va recertifica și moderniza racheta, extinzându-i durata de viață cu 15 ani și având ca rezultat noua serie Tomahawk: Block V - navigație și comunicare îmbunătățite; Block Va - Block V care poate lovi ținte în mișcare aflate pe mare;  Block Vb - Block V echipată cu un focos care are efecte multiple și poate atinge ținte terestre de o diversitate mai mare.

"Capabilitățile Block V consolidează fără echivoc și pe termen lung, rolul Tomahawk ca armă de lovire cu rază lungă a US Navy", a declarat căpitanul John Red, managerul programului Tomahawk Weapons System al Marinei.

În timpul testelor, rachetele au fost redirecționate la mijlocul zborului către diferite ținte, folosind noile capabilități avansate de comunicații.

Potrivit Defense World, începând cu Block IV, racheta Tomahawk are o legătură de date care îi permite să schimbe ținta în timp ce se află în zbor. Militarii americani și aliați au testat racheta Tomahawk de 550 de ori și au folosit-o în luptă de peste 2300 de ori. Cea mai recentă întrebuințare a acesteia a fost în 2018, când navele de război și submarinele americane au lansat 66 de rachete Tomahawk asupra instalațiilor siriene.

Comentariul autorului: Racheta Tomahawk a fost introdusă în serviciu în 1983, fiind fabricate până în prezent peste 7000 de rachete de diferite tipuri. A început să fie folosită în luptă, începând cu primul război din Golf, din anul 1991. De atunci, toate conflictele militare majore în care, au fost implicate forțele armate americane au purtat marca întrebuințării rachetei de croazieră Tomahawk, putându-se spune că a fost indispensabilă în obținerea victoriilor. Astfel, după aproape 30 de ani de folosire în luptă, se poate concluziona că este arma care a contribuit cel mai mult la scrierea istoriei prezente, importanța sa fiind poate mai mare decât a tancului T-34 în cel de-al doilea război mondial.

Deși racheta este subsonică și, potrivit presei din Rusia, în 2018 sistemele de apărare antiaeriană rusești ar fi interceptat câteva rachete în atacul asupra unor facilități siriene, arma rămâne în înzestrarea trupelor americane datorită fiabilității foarte ridicate, numărului mare de rachete existente și integrării acesteia în arhitecturile moderne de control automat al armamentelor.

În prezent, apărările antiaeriene de proveniență rusească sunt creditate că ar putea intercepta rachete de croazieră Tomahawk într-un număr restrâns, dar nu pot face față unui atac masiv cu acest tip de armă. Iar, SUA și aliații săi dispun de un volum mare de rachete Tomahawk, cu care pot copleși și cele mai bune sisteme de apărare antiaeriană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel