Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) ale Federației Ruse vor trece la un nou nivel

Ionel Copcea |
Data publicării:

În anii următori, Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) ale Federației Ruse vor trece la un nou nivel. Acestea vor începe să primească complexe hipersonice și rachete intercontinentale grele, sisteme laser Peresvet și alte echipamente avansate.

De la Topol la Yars

La începutul lunii decembrie 2020, comandantul RVSN, Serghei Karakaev, a declarat că trupele au primit deja peste 150 de complexe de rachete noi de tip Yars. Se estimează că, în anul 2021, se va finaliza programul de reînzestrare a RVSN cu tehnică nouă. În dotarea câtorva regimente ale marii unități de rachete din Tver încă se mai află în serviciul de luptă rachete balistice intercontinentale de tip RS-12M Topol, în versiune mobilă. Este planificat ca, în scurt timp, acestea să fie înlocuite cu cele mai moderne rachete de tip Yars. În cursul anului 2020, complexe de acest tip au fost introduse în dotarea marii unități de rachete din Barnaul, în versiunea mobilă, și celei din Kozelsk, unde sunt bazate în instalații de lansare subterane (în puțuri).

Rachetele balistice intercontinentale Yars diferă deja față de primele modificări. Rachetele și instalațiile de lansare au posibilitatea să primească comenzi de la cele mai moderne sisteme de conducere. Acestea pot primi ordinul pentru întrebuințarea în luptă chiar pe traseele de patrulare, ceea ce scurtează în mod semnificativ timpul pentru pregătirea și executarea unui atac nuclear de răspuns. În plus, în prezent, în dotarea RVSN se află rachete balistice intercontinentale Yars în două versiuni: una dotată cu ogive ușoare, care este unificată parțial cu rachetele balistice cu bazare navală Bulava și Lainer, și una mult mai puternică, Yars-S, cu ogive din clasa medie de putere. Astfel de muniții pot fi întrebuințate împotriva celor mai importante și mai bine păzite obiective ale adversarului potențial, precum punctele de comandă subterane sau pozițiile sistemelor de rachete strategice.

În anul 2019, se pare că a fost finalizată prima etapă a testelor constructive de zbor pentru noua modificare, Yars-M, despre caracteristicile căreia a vorbit într-un interviu creatorul său, proiectantul-șef al Institutului de Inginerie Termică din Moscova (MIT), Yuri Solomonov. Focoasele individuale ale noii versiuni a rachetei Yars vor primi sisteme individuale de propulsie de decuplare, ceea ce va crește potențialul de apărare antirachetă al produsului și va extinde semnificativ zona de acoperire a geografiei țintelor cu o singură lansare. În perspectivă, rachetele Yars moderne vor putea fi înarmate cu focoase hipersonice de manevră, a căror dezvoltare se desfășoară la MIT de câțiva ani. Prin acest demers, va fi asigurată modernizarea sistemelor Topol-M și a primelor complexe Yars desfășurate la începutul anilor 2010. Cel mai probabil, acestea sunt planuri pentru următorul deceniu și nu pentru perioada 2021-2022.

În 2012, s-a încheiat dotarea marilor unități din Teikovo și Tatishchevo cu rachete  mobile și în silozuri Topol-M și, de atunci, compoziția grupării acestor complexe nu s-a modificat. Precursorul rachetei moderne Yars va rămâne și în următorii câțiva ani o rachetă complet modernă, cu un focos puternic și cu mijloace de depășire a apărării antirachetă. În toamna anului 2019, în cadrul unui antrenament de luptă, a avut loc o lansare cu succes a unei rachete Topol-M de pe Cosmodromul Plesetsk asupra unei ținte din poligonul Kura din Peninsula Kamchatka.

 

Noile rachete grele și hipersonice

În luna decembrie 2020, în serviciul de luptă au fost introduse a treia și a patra instalație de lansarea a rachetelor 15A35-71 aparținând complexului de rachete strategice Avangard, cu ogive hipersonice. Avangard este o rachetă balistică cu combustibil solid, cu bazare staționară, dotată cu o singură ogivă hipersonică manevrabilă. Fiecare astfel de focos este practic un avion destul de mare, cu o încărcătură termonucleară din clasa megatonelor. Iar racheta de clasă medie 15A35 (UR-100N UTTH) poate să poarte un singur astfel de aparat. Rachetele mult mai puternice de tip Sarmat, care vor fi introduse în dotarea RVSN în anii următori, vor fi capabile să poarte mai multe focoase Avangard.

În anul 2021, va fi încheiată dotarea integrală cu rachete Avangard a primului regiment de rachete al diviziei din Regiunea Orenburg. Până în anul 2025, este planificată introducerea în serviciul de luptă a primelor două regimente, cu câte șase rachete fiecare.

Rachetele grele cu combustibil solid R-36M3, care pot purta câte 10 ogive fiecare, vor continua să rămână în dotarea RVSN. În total, în compunerea trupelor se află 46 de rachete Voevoda, care, în perioada 2022-2023, vor începe să fie înlocuite cu rachetele grele Sarmat, cu bazare în puțuri.

Cel mai devreme se așteaptă ca dislocarea rachetelor balistice intercontinentale 15A28 Sarmat să înceapă în anul 2022, la divizia de rachete din Uzhur. Însă, un astfel de grafic pare să fie destul de optimist. Testele de zbor ale noii rachete vor fi desfășurate în perioada 2021-2022 și astfel se poate vorbi despre livrarea la trupe a primelor rachete produse în serie abia în anul 2023.

Pierderi de rachete

Sistemele de rachete de perspectivă Rubezh, cu bazare terestră mobilă, și Barguzin, cu bazare pe calea ferată, se pare că pot fi uitate pentru o vreme, deoarece dezvoltarea acestora a fost oprită în urmă cu câțiva ani. Unul dintre motivele comunicate a fost reprezentat de reducerea și optimizarea bugetului pentru noile programe de rachete. Dacă este așa, atunci, în viitor, după reducerea poverii financiare pentru reechiparea RVSN cu noi tipuri de rachete, dezvoltarea acestor complexe promițătoare poate fi reluată.

În anul 2020, a fost finalizată desfășurarea în locurile de funcționare experimentală a complexelor de luptă laser, de tip Peresvet, destinate pentru întreruperea funcționării sistemelor de cercetare optică ale sateliților și dronelor de cercetare. Acestea sunt desfășurate la cinci divizii ale RVSN, iar misiunea lor principală constă în asigurarea desfășurării în cel mai mare secret a sistemelor de rachete mobile în raioanele de patrulare, în perioada de amenințare.

Peresvet nu poate doborî cu ajutorul laserului nici sateliți și nici focoase ale rachetelor, dar poate să întrerupă funcționarea sistemelor optice de supraveghere, care transmit, în regim de timp real, unui potențial adversar imagini ale zonei. În acest fel, se asigură mascarea fiabilă a oricăror acțiuni ale forțelor de la sol.

În concluzie, se poate spune că, în următorii doi sau trei ani, RVSN nu vor mai avea deloc sisteme de rachete proiectate în perioada sovietică și, până în 2025, va fi finalizată reechiparea tehnică a noilor complexe. Și, deși unele programe sunt ușor schimbate în timp, dinamica este peste tot pozitivă și chiar și pandemia de coronavirus nu a avut un efect vizibil asupra acestor modificări. RVSN au trecut prin criză fără pierderi.

 

Digitalizarea comunicațiilor RVSN

 

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 08.01.2021, că, în cursul anului 2020, RVSN, inclusiv locurile de dislocare a rachetelor balistice intercontinentale cu ogive nucleare, au trecut integral la tehnologii digitale de transmitere a informațiilor.

“Dinamica livrării la trupe a noilor categorii de tehnică de transmisiuni a permis ca, la sfârșitul anului 2020, să se treacă integral la tehnologiile moderne digitale de transmitere a informațiilor. În ultimii patru ani, în dotarea RVSN au fost introduse noi sisteme digitale de transmitere a informațiilor pentru raioanele de poziție ale diviziilor de rachete”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Trebuie remarcat faptul că la trupe au fost echipate punctele de conducere ale RVSN, până la nivelul diviziilor de rachete, cu echipamente de telecomunicații digitale, ceea ce va spori semnificativ eficiența întrebuințării acestora.

În prezent, în compunerea RVSN se află 12 divizii de rachete, dotate cu complexe de rachete strategice, mobile și staționare, de tip UR-100N UTTH, Topol, Voevoda, Topol-M, Yars și Avangard.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel