Tehnica de ultimă generație a României, „paralizată” fără infrastructură adecvată. Trupele aliate au și ele nevoie de construcții rapide

Construcția bazei militare-oraș de la Cincu, unde este dispus Grupul de Luptă Multinațional al NATO, condus de Franța. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris
Construcția bazei militare-oraș de la Cincu, unde este dispus Grupul de Luptă Multinațional al NATO, condus de Franța. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris

În pofida faptului că se încearcă recuperarea anilor în care Armata a fost subfinanțată și achiziționarea cât mai rapidă a unor sisteme de ultimă generație precum Patriot, HIMARS sau de generația a IV-a cum e cazul avioanelor de luptă, se trece cu vederea importanța infrastructurii fără de care această tehnică nu poate fi utilizată. Același lucru e valabil și cu soldații aliați care sunt dislocați în țara noastră cu tehnica din dotare.

În România sunt dilocați aproximativ 4.500 de soldați aliați în diferite baze militare din țară. Cel mai recent, într-un timp record, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, se definitivează Grupul de Luptă NATO condus de Franța care va fi dislocat la Cincu.

Franța e națiune-cadru în Grupul de Luptă din România, misiune multinațională din care fac parte mai mulți aliați. În cadrul misiunii, aliații belgieni vor fi înlocuiți în următoarele săptămâni de partea olandeză care va avea o misiune în România de aproximativ un an. În vara anului 2023 ne așteptăm ca numărul soldaților aliați din grup să ajungă la câteva mii. 

Pe de altă parte prezența americană e una masivă la Mihail Kogălniceanu, dar aliați se află și la Câmpia Turzii.

Toate aceste forțe aliate vin cu o necesitate uriașă privind infrastructura. Infrastructura, mobilitatea, clădiri adiacente, dezvoltarea uneori de la zero în timp record a bazei militare, toate reprezintă o provocare uriașă care de cele mai multe ori e trecută cu vederea.

 

Infrastructura militară, cel puțin la fel de importantă precum tehnica de ultimă generație

 

Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, companie românească din domeniul construcțiilor militare și civile, în cadrul unui interviu acordat în această vară DefenseRomania, a explicat ce reprezintă o asemenea provocare.

„Aici discutăm despre nevoi rapide și soluții integrate cu impact rapid. Practic se aliniază cu unul din dezideratele noastre de dezvoltare, tocmai de aceea avem și integrarea proiectare cu execuție. Aceasta însă cred că e o nevoie atât militară, cât și civilă. Pentru a putea operaționaliza o capabilitate, dacă ne referim în zona militară, ai nevoie de infrastructură ori clădire pentru acel tip de tehnică, acest lucru fiind extrem de important.

Dar în aceeași măsură e important pentru zona civilă, unde mereu e nevoie să se costruiască rapid un drum, o școală, un spital, un terminal logistic sau naval. Sau chiar infrastructură rutieră și CFR. Dacă de la momentul deciziei finanțării implementarea este una rapidă, toată lumea are de beneficiat”, explică Cătălin Podaru.

Cu alte cuvinte, fără infrastructură adecvată construită la timp, degeaba ai tehnică militară de ultimă generație.

„Noi suntem în legătură cu anumiți producători de materiale de construcții în ideea găsirii unor soluții de prefabricare a unor elemente mai mari, ansamble sau subansamble ce pot fi livrate la șantier ca produs finit și apoi doar montate. Prefabricarea pe care o știe toată lumea, dar vorbim despre ansamble integrate cu toate elementele ca un produs finit”, a explicat și și Gabriel Marcu, Director Tehnic în cadru Leviatan Design.

Compania Leviatan Design e implicată în numeroase proiecte civile, dar și în proiecte critice de infrastructură militară, inclusiv la Sibiu, în incinta Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dar și în proiecte de infrastructură operațională la Câmpia Turzii în cadrul Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel