Țările africane stau la rând pentru a cumpăra arme turcești

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Țările africane se întrec acum pentru achiziționarea de arme turcești, pe fondul succeselor obținute, în special de drone, existând cel puțin 10 țări de pe continent care au solicitat Ankarei achiziționarea de arme și echipamente militare.

Algeria este aproape de a semna un acord pentru cumpărarea a 10 drone din generația "Ank-S", care sunt produse de Turkish Aerospace Industries (TAI), iar Marocul a comandat 13 drone "Bayraktar TB2" anul trecut.

Nigerul a fost primul client străin care a cumpărat elicoptere ușoare de antrenament "Hurkuș" de la industria aerospațială turcă în 2021, iar Ciadul și Libia ar fi comandat, de asemenea, avioane din Turcia.

În ultimii ani, Turcia a stabilit recorduri în domeniul vânzărilor de arme către țările africane interesate, în special drone și elicoptere de luptă.

 

Experiență de succes

 

Ali Bakir, membru nerezident la Consiliul Atlantic și profesor asociat la Centrul Ibn Khaldun de la Universitatea din Qatar, a declarat: "Exporturile de apărare ale Turciei către Africa sunt fără precedent în ceea ce privește cantitatea, calitatea, valoarea și gama".

El a explicat că "această realitate nu trebuie separată de realitatea extinderii influenței turce pe continent și de strategia acesteia de consolidare a legăturilor militare, de securitate și economice cu mai multe țări africane".

Bakir a subliniat că, în ultimii ani, companiile turcești de apărare au căutat să-și crească exporturile, să-și extindă acoperirea, să diversifice piețele externe și să caute noi cumpărători.

Prezența lor în Libia, Siria și Nagorno-Karabah au avut, de asemenea, efecte tangibile asupra promovării și comercializării armelor turcești.

 

Fără condiții restrictive de utilizare și cu un raport preț/eficiență bun

 

Bakir consideră că există o serie de factori în spatele cererii tot mai mari de arme turcești, precum prețul lor ieftin și eficiența ridicată, dar și testarea lor în teatre de război reale.

Un alt factor din spatele cererii este "absența istoriei coloniale, care a încurajat țările africane să trateze cu Turcia pe baza unei formule câștig-câștig".

Nicholas Heras, director Strategie și Inovare la Institutul Newlins, consideră că "industriile turcești de apărare beneficiază de eforturile neîntrerupte depuse de diplomații turci în ultimii ani, într-un mod care a făcut din Turcia unul dintre marii exportatori către Africa".

"Industria militară de apărare și-a dovedit capacitatea de a produce sisteme de arme rapid, eficient și în cantități mari", a adăugat Heras.

Principalul factor care a făcut industriile militare turcești atractive pentru mai multe țări africane care se confruntă cu conflicte cu actori nestatali este că armele "nu vin cu condiții legate de drepturile omului, care este exact ceea ce își doresc jucătorii din țările africane: sisteme de arme care sunt permanent testate pe teren și vin rapid, fără obligații".

Clienții Turciei își doresc, în general, drone, pentru că sunt durabile, ușor de operat și de întreținut și sunt folosite împotriva jucătorilor guvernamentali și non-guvernamentali".

În Africa, Turcia înarmează Marocul și Algeria, două țări aflate în dispută de decenii cu privire la Sahara Occidentală. Intervenția turcă în situația internă libiană a ajutat, de asemenea, guvernul legitim recunoscut să recâștige controlul asupra capitalei Tripoli.

Rapoartele susțin că guvernul de la Tripoli dorește să cumpere avioane "Hurkuș" și "Bayraktar Akinci", în timp ce directorul adjunct al TAI a declarat în septembrie că așteaptă noi clienți pentru "Hurkuș" în Africa.

În noiembrie, Nigeria a solicitat din Turcia două ambarcațiuni ale Pazei de Coastă de tip "Dersan" și șase elicoptere "T1 Attack".  La rândul său, Etiopia a obținut drone "TB3" în 2021 și le-a folosit în războiul din regiunea Tigray.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel