Talibanii nu vor să mai meargă la negocierile din Turcia. SUA se află într-un moment foarte dificil în Afganistan

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Talibanii au declarat că încă nu s-au decis dacă să participe sau nu la conferinţa internaţională de la Istanbul, propusă de Washington pentru relansarea negocierilor de pace aflate în impas între Kabul şi insurgenţii afgani, potrivit Agerpres, care citează AFP.

"Nu putem să participăm la această conferinţă din 16 aprilie, dată anunţată de mass-media", a indicat Mohammed Naeem, un purtător de cuvânt al talibanilor.

"Noi încă mai reflectăm dacă să mergem sau nu la reuniunea din Turcia", a adăugat, totuși liderul taliban.

 

SUA ar trebui să se retragă până la 1 mai din Afganistan



Washingtonul face presiuni pentru ca această reuniune, condusă de Naţiunile Unite, să aibă loc înainte de 1 mai, data limită pentru retragerea forţelor americane din Afganistan, conform acordului semnat în februarie 2020 la Doha cu talibanii.

Preşedintele Joe Biden nu a confirmat dacă retragerea va avea loc la data convenită de talibani cu fosta administraţie de la Washington, avertizând deja că termenul va fi "dificil" de respectat.

Insurgenţii au avertizat, la rândul lor, că SUA vor fi "responsabile de consecinţe". Nu este încă clar dacă sunt dispuşi să accepte o amânare a termenului.

Nicio dată pentru conferinţa de la Istanbul nu a fost anunţată, dar potrivit presei afgane, Washingtonul speră ca aceasta să înceapă la 16 aprilie.

Iniţiativa intervine în contextul în care negocierile de pace între talibani şi Kabul, care au început în septembrie 2020 în Qatar, nu au dus la niciun rezultat concret.

Statele Unite doresc, potrivit unui plan dezvăluit de mass-media, formarea unui guvern interimar din care să facă parte şi talibanii.

Conform mai multor oficiali, conferinţa de la Istanbul urmăreşte de asemenea să convină asupra instituirii unei încetări a focului sau cel puţin asupra unei perioade de reducere a violenţei pe teren, o cerere formulată de autorităţile afgane care au acceptat să participe la reuniune.

Înaltul consiliu afgan pentru reconcilierea naţională, organism guvernamental responsabil de procesul de pace, pregăteşte propria sa propunere de pace în vederea conferinţei, după ce a adunat 30 de documente de la diferite partide politice şi membri ai societăţii civile.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a conceput de asemenea un plan de pace, precizând totodată că nu va accepta decât o administraţie aleasă de popor.

 

Talibanii continuă atacurile. Războiul din Afganistan, un conflict dezastruos



Între altele, el propune organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate la care talibanii să poată participa pentru a forma "un guvern al păcii".

Talibanii, o mişcare islamista ultraconservatoare, se opun în continuare oricărui tip de alegeri.

Reales în 2019, preşedintele afgan a explicat, de asemenea, că orice acord decis în Turcia va trebui să fie aprobat de "Loya jirga", o mare adunare a reprezentanţilor diferitelor formaţiuni şi grupuri politice din Afganistan.

În pofida acestor eforturi diplomatice, talibanii continuă să atace zilnic forţele afgane de-a lungul ţării.

Talibanii şi-au asumat chiar şi tirurile de mortiere de săptămâna trecută, care au vizat aeroportul din Kandahar, unde se află o bază americană. Proiectilele nu au atins totuşi ţinta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel