TAB-urile românești, „vechi și blamate de unii”, au trecut Dunărea și au deschis focul asupra inamicului (Video). Exercițiul a fost un succes

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Divizia 2 Infanterie Getica
Sursă foto: Divizia 2 Infanterie Getica

Recent au apărut noi imagini video de la un amplu exercițiu care a avut loc în luna iunie și în care TAB-urile românești, împreună cu bărci de asalt, au trecut Dunărea și au deschis focul asupra inamicului.

Potrivit Armata TV 360, aparținând Trustului de Presă al MApN, exercițiul întrunit a avut loc în luna iunie 2021 și a fost planificat de Divizia 2 Infanterie "Getica" și condus de Brigada 1 Mecanizată "Argedava", în raionul de instrucție Frecăței din județul Brăila, pe brațul Măcin al fluviului Dunărea, la aproximativ 50 km de Brăila.

Sursa citată precizează că TAB-urile românești, „deși vechi și blamate de unii” s-au descurcat excelent.

E vorba cu siguranță despre o secvență a exercițiului DACIA 21 LIVEX, care s-a desfășurat în județul Ialomița și în județul Brăila, la începutul lunii iunie.

În urmă cu câteva zile, Trustul de Presă al MApN a oferit imagini superbe din timpul exercițiului.

Manevrele militare au fost caracterizate prin „acțiune, coordonare, cooperare interarme și conducere de excepție”.

Scenariul exercițiului a fost unul semifictiv, având un caracter întrunit. Structurile Brigăzii 1 Mecanizată au executat activități de instruire privind trecerea/forțarea unui curs de apă, în cooperare cu structuri din cadrul Diviziei 2 Infanterie, SMFN și SMFA.

Operația ofensivă s-a desfășurat în trei faze: 1. Atacul (Înaintarea către cursul de apă; Forțarea; Înaintarea de la malul de ieșire); 2. Securizarea/stabilirea aliniamentului capului de pod; 3. Continuarea acțiunilor ofensive, precizează sursa citată.

 

Forțarea pe TAB-uri - deși vechi și blamate de unii - a fost realizată cu succes

 

2. Sursă foto... (blindat-amfibiu-dunare-romania_56979100.jpg)

Au fost implicate foarte multe unități din diferite mari unități. Comandantul Diviziei 2 Infanterie, general-maior Dragoș-Dumitru Iacob, și staff-ul acestuia au fost prezenți în teren pentru mai multe zile sau pentru toată perioada. Forțarea pe TAB-uri (deși vechi și blamate de unii) a fost realizată cu succes (văzut la fața locului) de către structurile Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni". Asigurarea genistică a fost realizată la scară largă de către geniștii Brigăzii 10 Geniu, din Brăila. Aceștia au realizat, între altele, podul de pontoane care a asigurat trecerea mijloacelor de luptă pentru ofensivă și pentru asigurarea capului de pod (Batalioanele 72 Geniu și Nave Treceri Fluviale).

Au traversat Dunărea structuri din Brigada 1 Mecanizată, amintind mijloacele de luptă din Batalioanele 114 Tancuri, 113 Artilerie, dar și din alte brigăzi. Tot geniștii au cercetat și asigurat malurile, amenajate și cu ajutorul scafandrilor fluviali geniu-EOD ai Divizionului 176 Nave scafandri de mare adâncime, cei din urmă asigurand și trecerea TAB-urilor pe Brațul Măcin. Tot pentru trecerea peste Dunăre s-au utilizat bărci de asalt din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată, aici participând și militari ai Regimentului de Infanterie Marină, marcând un moment tactic de efect la realizarea capului de pod. Prezente au fost și elemente din Regimentul 528 ISR care au traversat brațul pe TAB-C 79. Au fost asigurați, astfel, de instalații "Spike" antiblindate din Batalionul 285 Artilerie și de subunități de "Gepard" ale Batalionului 348 Apărare AA.

BLUFOR și OPFOR (inamicul) au fost marcate cu elemente ale Batalionului 341 Infanterie "Constanța".

 

Sprijin din partea aviației militare: MiG-21 LanceR, IAR-99 Standard și IAR-330 Puma

 

La forța de dezvoltare a capului de pod s-a adăugat desantul aerian constituit din elemente ale Batalionului 495 Parașutiști., cu sprijinul Bazei 90 Transport Aerian, utilizând aeronave C-130 "Hercules" și C-27J "Spartan". Aviația de luptă a fost prezentă la momentele oportune. MiG-21 "LanceR" (Baza 86 Aeriană) și IAR-99 "Standard" (Baza Aeriană de la Boboc) au intervenit în momentele esențiale pentru sprijinul forțelor luptătoare (CAS). Elicopterele IAR-330 "Puma" au oferit sprijin aerian, transport pentru infiltrările aeromobile, dar și pentru desantarea grupurilor de cercetare. "MEDEVAC on call" a fost asigurat cu elicopterele Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Siguranța raionului la minare a fost realizată prin două vedete dragoare din Divizionul 88 Vedete Fluviale, dar și prin două vedete blindate ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, acestea executând foc cu aramamentul de la bord și cu tunurile cal. 100mm atât prin ochire directă, cât și indirectă, pentru sprijinul forțelor terestre și pentru asigurarea flancurilor, debarcând desantul fluvial tactic și respingand atacurile inamicului la apropierea de mal.

Trebuie menționate eforturile logisticii, destul de consistente la o asemenea concentrare de forte (Batalioanele 117 și 110 Sprijin Logistic), ale comunicațiilor, pentru că acestea "pălesc", de regulă, în fața forțelor luptătoare, precum și ale asigurării medicale, în vremuri de vară toridă, cu nelipsite ploi, încheie sursa citată.

VIDEO din timpul exercițiului, publicat de Armata TV 360

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel