Subsecretarul de stat american John Sullivan: Rusia se amestecă în politica statelor din Balcani

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
subsecretarul de stat american John Sullivan și premierul macedonean Zoran Zaev
subsecretarul de stat american John Sullivan și premierul macedonean Zoran Zaev

Subsecretarul de stat american John Sullivan a acuzat marţi Rusia că se amestecă în politica Balcanilor, la fel cum a făcut-o şi în cazul SUA, după acordul semnat între Grecia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) care a pus capăt unei dispute privind numele ţării.

,,Nu este niciun secret că Rusia se opune Acordului Prespa (referitor la soluţionarea diferendului dintre Skopje şi Atena asupra numelui 'Macedonia') şi nimeni nu se îndoieşte de faptul că (Rusia) va face tot ce-i stă în putere pentru a-şi pune propriile interese mai presus decât cele ale Macedoniei şi va slăbi procesul de punere în aplicare a acordului. Nu ne surprinde influenţa rusă asupra parcursului ales de Macedonia. Am văzut-o şi în alte ţări europene, dar şi în amestecul deja cunoscut din timpul alegerilor (prezidenţiale) americane din 2016'', a declarat Sullivan la Skopje, într-o conferinţă de presă comună cu premierul macedonean Zoran Zaev, potrivit EFE.

Citeşte şi: Statele Unite doresc ca Bosnia să-şi continue drumul spre NATO, a declarat luni adjunctul secretarului de stat american John J. Sullivan, aflat în vizită la Sarajevo, unde acest subiect nu este susţinut în unanimitate.

Miniştrii de externe macedonean şi grec, Nikola Dimitrov şi respectiv Nikos Kotzias, au semnat în vară, lângă lacul Prespa, un acord prin care s-a dorit să se pună capăt disputei care dura de un sfert de secol între cele două ţări vecine şi care prevede o serie de modificări în Constituţia macedoneană, printre care adoptarea de către acest stat al numelui de ''Republica Macedonia de Nord''. Intrarea în vigoare a acestui acord ar urma să deschidă calea aderării la NATO şi la UE pentru fosta republică iugoslavă, în contextul în care integrarea ţării era blocată până acum prin veto de către Grecia.

Agenţia EFE aminteşte că este de aşteptat ca votul asupra reformei constituţionale să aibă loc în ianuarie 2019, urmând ca, după votul de la Skopje, acordul să fie ratificat şi de către Parlamentul elen, deopotrivă divizat între susţinătorii şi detractorii Acordului Prespa.

Aminti că, adjunctul secretarului de stat american John J. Sullivan se afla în aceste zile într-un turneu în Europa Centrală și Balcanii de Vest pentru a obține sprijinul țărilor din regiune împotriva politicii „agresive” a Rusiei în Europa.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel