Pe stil sovietic, în largul coastelor SUA. Submarinele rusești au început deplasări pe rute neobișnuite, din Atlantic până în Marea Nordului

Ionel Copcea |
Data publicării:
Submarinul rus Belgorod
Submarinul rus Belgorod

Potrivit unei declarații a secretarului britanic al apărării, Ben Wallace, citate de revista americană Newsweek, submarinele rusești au început să se deplaseze pe rute ciudate, care se abat de la cele considerate tipice de oficialii occidentali din domeniul apărării.

Wallace a spus că “forțele britanice au urmărit submarinele rusești în Atlanticul de Nord, în Marea Irlandei și în Marea Nordului, și au constatat că acestea au niște deplasări ciudate, pe care în mod normal nu le-ar face”. Secretarul britanic al apărării a făcut aceste mențiuni marți, în timp ce vorbea cu presa în cadrul unei vizite la Washington. Ministerul britanic al Apărării a confirmat miercuri declarațiile pentru Newsweek.

Alarmele au sunat printre aliații NATO cu privire la flota subacvatică a Rusiei, despre care un expert a declarat anterior pentru revista americană că “reprezintă provocarea critică cu care se confruntă Statele Unite”. Astfel, au existat indicii tot mai mari că submarinele rusești operează în largul coastelor Statelor Unite și ale Mării Mediterane, în ceea ce par a fi “desfășurări de submarine în stil sovietic”, ce amintesc de Războiul Rece.

2. Submarine ... (subarine-rusesti_75443300.jpg)

Submarine ale Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Presa de stat rusă a informat la începutul acestui an că o nouă divizie de submarine, care transportă “super-torpile” Poseidon cu capacitate nucleară va fi creată pentru Flota din Oceanul Pacific încă de anul viitor. În ultimii ani, Rusia a căutat să-și modernizeze flota subacvatică și dispune de 58 de submarine, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari forțe din lume, potrivit organizației non-profit Nuclear Threat Initiative.

Săptămâna trecută, Rusia a început exerciții militare la scară largă ale Flotei din Oceanul Pacific, descrise de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, drept o “verificare inopinată” într-o conversație la Kremlin cu președintele rus, Vladimir Putin. Potrivit precizărilor sale, la manevrele începute pe 14 aprilie au participat 25.000 de militari, 89 de avioane și 12 submarine.

Ca răspuns la raportul lui Șoigu, Vladimir Putin a spus că mijloacele navale ar putea fi folosite “în altă parte” în timpul războiului în curs din Ucraina, adăugând că dezvoltarea marinei “rămâne relevantă”.

În luna mai 2021, Wallace a declarat pentru ziarul britanic The Telegraph că submarinele rusești au înconjurat coasta britanică, etichetând Moscova drept “amenințarea numărul unu” pentru Londra. Cel puțin șapte nave rusești și un submarin din clasa Kilo au fost văzute în jurul Regatului Unit, inclusiv în Marea Irlandei, pentru prima dată.

 

“Acum, suntem vizitați în mod regulat de nave de război rusești” - Ben Wallace

 

3. Submarinul... (knyaz-vladimir_95823500.jpg)

Submarinul rusesc Knyaz Vladimir, din clasa Borey. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

La începutul acestei săptămâni, Wallace s-a întâlnit cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a lăudat pactul trilateral de apărare AUKUS, ca fiind “unul care va dărâma barierele și va introduce o nouă eră a cooperării în domeniul apărării dintre SUA și Regatul Unit”. Acordul tripartit de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia, anunțat în luna septembrie 2021, va furniza pentru Canberra submarine cu propulsie nucleară, fapt înțeles ca o mișcare de contracarare a influenței Chinei în Regiunea Asia-Pacific.

Comentariul autorului: Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat, pe 20 aprilie, că remorcherul Nikolai Chiker al Flotei ruse de Nord revine la baza de dislocare permanentă, după o misiune secretă ce a durat aproximativ o lună.

Ținând cont de faptul că remorcherul a evoluat singur în largul coastelor Regatului Unit și ale Norvegiei, se poate aprecia că acesta a asigurat sprijinul necesar pentru submarinele rusești care au operat în zonă.

În ultima perioadă, specialiștii militari occidentali au estimat faptul că Rusia ar putea desfășura activități submarine subversive, în replică la sabotarea gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel