SUA vor înlocui în următorii ani Patriot cu IBCS. România va fi însă prima care va deține cea mai modernă versiune a Patriot

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army

US Army lucrează la înlocuirea sistemului de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot, produs de compania Raytheon de peste un deceniu, și se apropie cu pași repezi de operaționalizarea unui nou sistem.

Noul sistem integrat de apărare antiaeriană și antirachetă, denumit IBCS (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) a necesitat peste 2,7 miliarde de dolari investiți în dezvoltarea sa și va avea evaluarea capacității operaționale inițiale în 2022.

Sistemul a fost pentru prima dată prezentat unui grup limitat de beneficiari în 2016. Programul de dezvoltare a acestuia a înregistrat o întârziere de patru ani, timp în care se apreciază că a suferit o îmbunătățire semnificativă, demonstrată în cadrul unui ultim test desfășurat în vara anului 2020.

 

În 2023 ar putea avea loc trecerea la capacitatea completă de producție a noului sistem IBCS, care va înlocui Patriot

 

Potrivit generalului maior Robert Rasch, director executiv pentru Programul de apărare antiaeriană și antirachetă al Forțelor Terestre, rezultatele obținute permit luarea unei decizii privind trecerea la capacitatea de producție completă a sistemului în anul fiscal 2023.

În același timp, Forțele Terestre vor primi prima versiune a unui radar nou dezvoltat pentru sistemul integrat de apărare antirachetă și antirachetă în 2022, astfel încât acesta să poată fi introdus în serviciu până la sfârșitul anului calendaristic 2023, a declarat Rasch.

Testul operațional inițial și procesul de evaluare (IOT&E) pentru IBCS încep în această lună și se estimează că vor dura până la sfârșitul lunii februarie 2022.

US Army lucrează în prezent pentru a atribui contractul de producție inițială cu rată scăzută dezvoltatorului IBCS, Northrop Grumman, după ce în ianuarie 2021 s-a ajuns la o decizie favorabilă de producție.

Între timp, Raytheon Technologies construiește și testează radarele senzorului de apărare antiaeriană și antirachetă de nivel inferior (LTAMDS), conform contractului câștigat în octombrie 2019. Contractul, în valoare de aproximativ 384 milioane dolari, prevede livrarea a șase unități de LTAMDS.

După ce US Army primește radarele, în al doilea trimestru al anului 2022, „vom începe să facem toate testele de dezvoltare [...]. Suntem absolut în grafic pentru a ne încadra în termenul din decembrie 2023”, a mai declarat Rasch.

 

România, prima țară care va utiliza cea mai nouă versiune a sistemului de apărare aeriană Patriot

 

2. Patriot Ro... (patriot_romania_76101000.jpg)

Patriot România, foto: Forțele Aeriene Române

Între timp, la începutul acestui an, s-a încheiat cu succes testarea cele mai noi versiuni a unității de tragere, versiunea 8.1, într-un proces cunoscut ca „Post-Deployment Build”. Această etapă de testare și evaluare garantează că livrarea de noi sisteme în 2022, precum și modernizarea unității pe care o deținem deja, se vor desfășura conform calendarului agreat.

Această etapă este importantă, atât pentru România, cât și pentru celelalte 16 națiuni care au ales să utilizeze Patriot pentru a-și asigura apărarea aeriană și anti-rachetă, amintește gigantul Raytheon.

Această versiune îmbunătăţită este programată să fie livrată României în cea de-a doua jumătate a anului 2022.

Programul Patriot, a cărui valoare este de circa 3.9 miliarde de doalari, fără TVA, este cel mai scump program de înzestrare. România urmează să achiziționeze șapte sisteme Patriot.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel