SUA vor amâna livrarea de sisteme Patriot către toți clienții pentru a ajuta mai mult Ucraina: Tot ce avem va merge la ucraineni până când nevoile lor vor fi satisfăcute

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot american, în timpul unor manevre NATO. Photo source: NATO
Sistem Patriot american, în timpul unor manevre NATO. Photo source: NATO

Joi, 20 iunie, Guvernul federal al Statelor Unite ale Americii a declarat că toate comenzile deschise pentru sistemele de apărare aeriană Patriot și rachetele interceptoare vor fi oprite până când Ucraina va avea suficiente sisteme de apărare pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene rusești, precizează Financial Times, care citează trei surse aflate la curent cu această decizie. De precizat că, tot azi, la Bucureşti, Administrația Prezidențială a anunțat, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), donarea unui sistem Patriot către Ucraina.

Potrivit surselor citate de Financial Times, Statele Unite își vor anunța decizia joi. Decizia vine după ce săptămâna trecută președintele Joe Biden a anunțat în Italia că a primit promisiuni de a trimite Ucrainei noi sisteme de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot.

Guvernul SUA intenționează să suspende toate comenzile deschise pentru sistemele de apărare aeriană Patriot și rachetele interceptoare până când Ucraina va primi suficiente pentru a se apăra de atacurile rusești.

Biden a declarat că cinci țări s-au angajat să trimită Patriot și alte sisteme de apărare aeriană către Ucraina și că alte țări care doresc sisteme americane vor trebui să aștepte, deoarece "tot ce avem va merge în Ucraina până când nevoile lor vor fi satisfăcute".

Vorbind alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski după ce cei doi au semnat un acord de apărare pe 10 ani în marja summitului G7 din Puglia, Biden a declarat că Kievul va primi noile echipamente "relativ curând".

După cum a precizat şi DefenseRomania, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a luat azi decizia de a transfera către Ucraina unul dintre sistemele Patriot ale României în baza faptului că Statele Unite vor furniza ţării noastre un alt sistem de apărare.

,,Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se arată în comunicat oficial emis de Administrația Prezidențială după şedinţa CSAT de astăzi.

Potrivit a două persoane familiarizate cu decizia luat recent al Washington, declarația de joi va oficializa angajamentul lui Biden față de Kiev și se va asigura că Ucraina primește sistemele Patriot necesare pentru a-și proteja orașele și infrastructura esențială.

Polonia, România și Germania se numără printre țările europene care au comenzi deschise pentru sisteme Patriot. Spania deține o comandă deschisă pentru lansatoare Patriot, iar în ianuarie, o coaliție de state NATO a comandat 1.000 de rachete Patriot.

În prezent, Ucraina operează cel puțin trei sisteme Patriot furnizate de SUA, Olanda și Germania, iar Berlinul s-a angajat recent să livreze un al patrulea sistem. Ucraina are nevoie de cel puțin șapte astfel de sisteme, a declarat președintele Volodimir Zelenski la Conferința pentru reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Berlin la 11 iunie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel