SUA și Arabia Saudită vor desfășura primul exercițiu comun antidronă

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Statele Unite și Arabia Saudită au planificat să înceapă, în ultima săptămână a lunii martie, primul exercițiu experimental antidronă. Exercițiul cu numele de cod "Nisipurile roșii" va include sisteme de apărare antiaeriană deținute de Statele Unite și Arabia Saudită, iar în lunile următoare, la acest gen de exerciții vor fi invitate și alte armate din Orientul Mijlociu.

Seria de exerciții de apărare – o inițiativă a comandantului CENTCOM, generalul Michael Eric Korella – este cel mai important pas în eforturile întârziate ale Pentagonului de a se adapta la progresele rapide ale Iranului în războiul cu drone din ultimii ani, consideră site-ul Al-Monitor.

La mai bine de trei ani după ce rachetele ghidate și dronele iraniene au lovit instalațiile petroliere ale Saudi Aramco de la Abqaiq și Khurais, oficialii americani din apărare recunosc public că dependența de sistemele convenționale de forță nu a reușit să descurajeze atacurile Iranului.

Arabia Saudită a fost aleasă să găzduiască "Nisipurile roșii" parțial din cauza vastelor zone deșertice deschise ale țării, departe de centrele populate, unde armatele americane și regionale pot testa arme cu energie direcționată în scopuri de apărare antiaeriană.

Echipamentele de energie dirijată nu vor fi desfășurate în această lună, însă oficialii militari americani le vor prezenta omologilor saudiți un nou simulator dezvoltat anul trecut. Simulatorul, numit provizoriu IMPACT (Instrument de antrenament antidronă), este conceput pentru a instrui personalul astfel încât să poată răspunde eficient atacurilor cu drone.

Ofițerii superiori ai Comandamentului Central al SUA se bazează pe "Nisipurile roșii" pentru a deveni primul teren de testare din Orientul Mijlociu pentru tehnologia emergentă a dronelor și a rachetelor occidentale, în timp ce oficialii administrației Biden urmăresc să-i îndepărteze pe partenerii și aliații din regiune să achiziționare echipamente militare avansate din China.

"Nu ar trebui să fim surprinși dacă partenerii regionali continuă să cumpere niște echipamente chinezești", a declarat luna trecută, comandantul Forțelor Aeriene ale Comandamentului Central al SUA, generalul locotenent Alex Grynkewich reporterilor la Washington. "Cred că Nisipurile roșii le vor permite să obțină o imagine mai bună asupra calității echipamentelor occidentale, europene și americane în special", a adăugat Grynkewich.

Grynkewich a lăudat, de asemenea, Forțele Armate Regale Saudite pentru dezvoltarea de noi metode de urmărire și doborare a dronelor iraniene lansate de rebelii Al Houthis din Yemen.

Conflictele majore care au devastat Orientul Mijlociu în ultimele două decenii s-au atenuat deocamdată, dar Iranul a câștigat un loc semnificativ în vidul de putere lăsat de statele eșuate din Yemen, Irak și Siria prin finanțare, înarmarea și antrenarea milițiilor locale susținute pentru a face presiuni asupra armatei SUA și a partenerilor săi regionali.

Oficialii americani ai apărării susțin că Teheranul continuă să expedieze rachete și drone către grupările sale din regiune, ceea ce provoacă temeri că numărul mare de rachete ale Iranului ar putea copleși apărarea antiaeriană regională dacă izbucnește un conflict deschis cu Teheranul sau aliații săi.

Presa americană a relatat că Statele Unite dezvoltă o instalație în Arabia Saudită cunoscută sub numele de "Centrul pentru teste integrate Nisipuri roșii ", similar "Centrului de testare a rachetelor Nisipuri albe", care este o instalație de testare militară americană pentru rachete cu rază lungă de acțiune în New Mexico.

Facilitatea va permite testarea de noi tehnologii pentru a combate amenințarea crescândă a dronelor și va dezvolta și testa capabilități integrate de apărare antiaeriană și antirachetă.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel