SUA şi aliaţii săi acuză Beijingul de operaţiuni de extorcare a unor companii

Eduard Pascu |
Data publicării:

SUA şi aliaţii lor vor condamna luni, într-un demers comun, activităţile cibernetice ”răuvoitoare” ale Chinei, acuzată de operaţiuni de extorcare a unor companii ale lor şi de faptul că le-ar pune în pericol securitatea, potrivit unui responsabil american, citat de AFP sub rezerva anonimatului.

”Comportamentul iresponsabil al Chinei în spaţiul cibernetic nu corespunde obiectivului său de a apărea ca un lider responsabil”, a afirmat oficialul american, în comentarii pentru presă de natură să agraveze şi mai mult relaţiile deja tensionate între cele două mari puteri, notează agenţia franceză de presă.

Activităţile cibernetice ale Chinei reprezintă 'o gravă ameninţare pentru economie şi securitatea naţională' a Statelor Unite şi a aliaţilor lor, susţine el.

Potrivit acestuia, ”un grup - fără precedent - de aliaţi şi parteneri, între care Uniunea Europeană, Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă şi NATO, se vor alătura luni SUA pentru a demasca activităţile cibernetice răuvoitoare ale Ministerului chinez de Securitate”.

Se aşteaptă ca Statele Unite şi aliaţii lor să acuze guvernul chinez de ”recurgerea la hackeri” pentru comiterea de atacuri în lumea întreagă, uneori ”pentru profit personal”, şi să detalieze ”50 de tactici ale acestora, tehnici şi proceduri”.

Aceste atacuri pot avea drept scop furtul de date sau de tehnologie, dar sunt ”rapoarte care atribuie unor hackeri având legătură cu guvernul chinez cereri de răscumpărare de milioane de dolari adresate companiilor private”, a continuat el, fără a oferi detalii.

Atacurile cu ”ransomware”, implicând criptarea datelor cu scopul unei răscumpărări pentru decriptarea lor, sunt din ce în ce mai frecvente şi mai multe importante companii americane au fost vizate recent, în principal, de către hackeri având legătură cu Rusia.

În apelul lor, SUA şi aliaţii lor impută oficial Chinei hackingul masiv din luna martie împotriva serviciilor de mesagerie Exchange ale grupului Microsoft, care ar fi afectat cel puţin 30.000 de organizaţii, inclusiv întreprinderi, oraşe şi instituţii locale americane.

Gigantul tech acuzase anterior un grup de hackeri legat de Beijing, denumit ”Hafnium”.

Washingtonul şi aliaţii săi fac schimb de recomandări tehnice pentru a înfrunta China în spaţiul cibernetic şi nu exclud "alte acţiuni pentru care să o pună faţă în faţă cu responsabilităţile ei', a adăugat aceeaşi oficialitate americană.

Potrivit lui, ”o singură acţiune nu va fi suficientă pentru a schimba atitudinea Chinei în spaţiul cibernetic şi nicio ţară nu poate acţiona de una singură” în această privinţă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel