SUA au intensificat zborurile în Marea Neagră, în apropierea țărmului rus. O aeronavă RC-135 Rivet Joint a traversat spațiul României

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
RC-135W Rivet Joint, sursă foto: USAF
RC-135W Rivet Joint, sursă foto: USAF

În ultimele două luni, SUA au reluat într-o manieră intensificată acțiunile de cercetare aeriană din zona Mării Negre, în special în proximitatea Peninsulei Crimeea și țărmului continental rusesc.

Ieri 14 iulie, pentru a patra oară în mai puțin de 20 de zile, aeronave ale SUA și NATO au executat misiuni de cercetare aeriană și realimentare în aer, în spațiul aerian al Mării Negre. Astfel, pe parcursul zilei au participat la activități:  avion de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon, cu numărul de înregistrare P-8 NOREG, care a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din insula italiană Sicilia; un avion de cercetare electronică RC-135W Rivet Joint, cu numărul de bord 62-4125 și indicativul ARID31, care a decolat de la Baza Aeriană Mildenholl din Marea Britanie și a traversat spațiul aerian al României și un avion-cisternă KC-135R, cu numărul de înregistrare 57-2605 și indicativul QID926, care a decolat tot de la Baza Aeriană Mildenholl și a asigurat realimentarea în aer deasupra Mării Negre a avionului RC-135W.

Cele două aeronave de cercetare aeriană au mai executat misiuni similare pe 26 iunie, 29 iunie și 01 iulie, în cadrul cărora au fost inclusiv însoțite de drone RQ-4A Global Hawk și MQ-9A Ripe.

2. -imagine fara descriere- (marea_neagra_zbor_sua_15175100.jpg)

Foarte probabil situația a fost generată de intensificare activităților NATO în Marea Neagră, precum exercițiile Breeze 20 și See Breeze 20 și a prezenței în acvatoriul mării a distrugătorului Porter și navei de desant Oak Hill aparținând Forțelor Navale ale SUA.

 

Rusia a ridicat avioanele de vânătoare pentru interceptarea aeronavelor americane

 

Partea rusă a reacționat sistematic la activitățile militare americane din regiune, în primul rând prin ridicarea în aer a avioanelor de vânătoare pentru interceptarea mijloacelor aeriene americane la fiecare apropiere a acestora de litoralul crimeean. Pe 14 iulie au fost ridicate probabil aeronave de tipul Su-27 și/sau Su-30SM, care “au escortat avioanele de cercetare de la distanțe sigure”, conform comunicatului de presă al Centrului Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA), pe 26 iunie din Crimeea a decolat un avion de tip Su-30SM, iar pe 29 iunie și 01 iulie câte două avioane Su-27.

În același context, pe 27 iunie, 10 avioane de vânătoare și de bombardament din Crimeea au simulat un atac asupra distrugătorului american Porter, aflat în zona Georgiei, iar, pe 30 iunie, un complex de rachete de coastă de tip Bal a lansat o rachetă antinavă din poligonul de pregătire Opuk din Crimeea.

Prezența unui numărul ridicat de mijloace de luptă ale NATO și Federației Ruse în Marea Neagră, precum și complexitatea activităților desfășurate de acestea cu scopul de afișare a forței sau ca răspuns reprezintă un factor semnificativ de risc pentru stabilitatea situației din Marea Neagră. Există riscul ca, fie accidental, fie din dorința de a impresiona cât mai mult “adversarul”, să aibă loc un incident local iar situația să escaladeze rapid și necontrolat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel