”Un strigăt de disperare”. Cererea separatiștilor din Transnistria este prioritatea noastră, se aude de la Moscova

Politicienii din Transnistria separatistă s-au adresat președintelui rus Vladimir Putin cu o cerere de „protecție” împotriva presiunilor din partea Moldovei.

După cererea de ajutor, venită dinspre Tiraspol, Kremlinul reacționează: protejarea intereselor poporului din Transnistria este o prioritate a Rusiei, a răspuns Ministerul rus de Externe.

Rezoluția prin care se cere protecție împotriva ”presiunii crescânde din partea Chișinăului” a fost aprobată de reprezentanții separatiștilor transnistreni, miercuri, la o „ședință specială” la Tiraspol.

Încă din 2006 există un referendum nerecunoscut la nivel internațional cu privire la „aderarea liberă a Transnistriei la Federația Rusă”, care a fost susținut oficial de 98 la sută dintre alegătorii transnistreni.

Moscova încearcă acum să crească temperatura în regiune și folosește metoda deja consacrată în Ucraina și Georgia: etnicii ruși reclamă că le sunt încălcate drepturile de către statele din care vor să se desprindă și solicită protecția Moscovei.

De acum încolo, Rusia poate justifica orice fel de acțiune de forță împotriva Republicii Moldova.

Citește despre subiect: Primul pas a fost făcut? Transnistria vrea „ajutor” și „protecție” din partea Rusiei. Apelul adunării de la Tiraspol, adresat și ONU, OSCE sau Parlamentului European

Reacția autorităților ruse la solicitările Tiraspolului nu s-a lăsat așteptată

 

Protejarea intereselor poporului din Transnistria este o prioritate a Rusiei, a răspuns Ministerul rus de Externe.

„Apărarea intereselor poporului transnistrean, compatrioților noștri, este una dintre priorități. Toate cererile sunt evaluate cu atenție de autoritățile ruse competente”, a comentat Ministerul de Externe al Rusiei cu privire la cererea transnistreană, potrivit agenției TASS.

De asemenea, la Moscova se încearcă lipirea României de această problematică.

Șeful Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Dumei, Leonid Slutsky, s catalogat rezuluția de azi a Congresului reunit la Tiraspol drept un „strigăt de disperare”.

„Decizia Congresului Deputaților Poporului din Transnistria de a solicita ajutor de la Rusia din cauza presiunilor din partea Moldovei este un strigăt de disperare. Cetățeanul român Maia Sandu, după ce a fost aleasă președinte al Republicii Moldova, a restrâns efectiv procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Sandu urmează cursul protectorilor occidentali care nu renunță la încercările de a crea un al doilea front anti-rus, asemănător Ucrainei”, a spus el.

Problema transnistreană nu este doar o expresie, ci se referă la oameni adevărați care trebuie să supraviețuiască astăzi în pragul unei catastrofe umanitare. 220 de mii de pridnestrovieni sunt cetăţeni ai Rusiei. Nu îi vom lăsa la necaz. La primirea apelului PMR, sunt sigur că Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei vor purta o discuţie cuprinzătoare despre aceasta", a concluzionat şeful Comisiei de afaceri externe, Leonid Slutsky.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel