Statele Unite vor să vândă Turciei, în cele din urmă, noi avioane F-16 pentru a facilita aderarea Suediei și Finlandei la NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion F-16 Fighting Falcon Block 70/72 Viper. Foto: Lockheed Martin
Avion F-16 Fighting Falcon Block 70/72 Viper. Foto: Lockheed Martin

Administrația Biden se pregătește să ceară Congresului SUA să aprobe vânzarea a 40 de avioane de luptă F-16 Block 70/72 ''Viper''. către Turcia, după ce a analizat, timp de mai bine de un an, o solicitare venita din partea Ankarei, au declarat pentru CNN surse din Congres. 

Exclusă în 2019 de administrația Trump din programul F-35, al cărui partener era, pentru că a achiziționat și pus în funcțiune sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400 "Triumph", Turcia a cerut Statelor Unite să livreze 40 de avioane de vânătoare F-16 Block 70/72 ''Viper'' [n.r. cea mai recentă versiune a avionului dezvoltat de Lockheed-Martin], precum și 80 de kituri pentru a aduce la acest nou standard avioanele mai vechi F-16 folosite deja de Fortele Aeriene Turce.

De asemenea, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a explicat că Ankara va cere Washingtonului să ramburseze banii investiți în programul F-35 pana la momentul excluderii sale [adică 1,4 miliarde de dolari]. În plus, Turcia a subliniat importanța locului său în cadrul NATO, poziția sa geografică asigurând controlul accesului la Marea Neagră.

Cu toate acestea, chiar dacă administrația Biden a incercat sa refaca relatiile cu Ankara [vânzarea de avioane F-16 către Turcia ar servi intereselor Statelor Unite și ar contracara influența rusă, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat], Congresul SUA este mult mai rezervat, în special din cauza implicării Turciei în mai multe conflicte [Siria, Libia, Nagorno-Karabah, Irak] și a ambițiilor Ankarei în estul Mediteranei... și, mai ales, obiectivele sale privind zonele economice exclusive grecești și cipriote.

 

Turcia lochează aderarea Suediei și Finlandei la NATO



Cu toate acestea, cererea Suediei și Finlandei de a adera la NATO a oferit Turciei prilejul sa faca presiuni suplimentare in atingerea obiectivelor sale militare si diplomatice. Considerând că aceste două state nordice sunt indulgente cu unii dintre reprezentantii minoritatilor kurde, afiliati PKK [Partidul Muncitorilor din Kurdistan] - considerate de Turcia ca fiind o organizatie terorista - Ankara blochează, deocamdată, aderarea lor la NATO.

Aprobarea vanzarii de avioane F-16 către Turcia ar putea determina Ankara sa aprobe aderarea Suediei și Finlandei la NATO, un proces pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl blochează încă de anul trecut.

Finlanda și Suedia au fost invitate oficial să se alăture alianței la summitul NATO din iunie anul trecut, dar, în calitate de membru NATO, Turcia a decis să le blocheze aderarea.

Un oficial finlandez a declarat pentru CNN că Finlanda "nu a făcut parte din nicio discuție" in ceea ce priveste avioanele americane F-16.

"Finlanda a pus în aplicare tot ceea ce s-a convenit la Madrid în iunie. Acum sperăm ca toți membrii NATO să ne ajute să trecem linia de sosire a procesului de aderare. În ceea ce privește avioanele americane F-16, evident că nu am luat parte la nicio discuție. Este o chestiune internă a SUA", a declarat oficialul finlandez.

 

Bob Menendez se opune ferm vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia



Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA, Bob Menendez, a declarat vineri că nu va aproba vânzarea de avioane F-16 către Turcia, continuând astfel sa-si mentina ferm pozitia față de furnizarea de armament către Ankara.

"Așa cum am precizat în repetate rânduri, mă opun cu tărie vânzării propuse de administrația Biden de noi avioane F-16 către Turcia", a declarat democratul Bob Menendez.

"Președintele Erdogan continuă să submineze dreptul internațional, să nu respecte drepturile omului și normele democratice și să se angajeze într-un comportament destabilizator împotriva aliaților vecini din NATO."

Menendez a fost foarte critic față de faptul că Turcia îi vizează pe kurzi și amenință cu incursiuni în nordul Siriei. El a criticat apropierea Ankarei de Moscova și i-a avertizat pe turci să nu mai achiziționeze sisteme de rachete S-400 din Rusia. În plus, Menendez a acuzat Turcia că a încălcat în mod repetat spațiul aerian al Greciei prin survoluri provocatoare în Marea Egee, calificând acest comportament drept "inacceptabil din partea unei țări NATO".

"Până când Erdogan nu va înceta cu amenințările sale, nu va îmbunătăți situația drepturilor omului în țara sa - inclusiv prin eliberarea jurnaliștilor și a opoziției politice - și nu va începe să acționeze așa cum ar trebui să o facă un aliat de încredere, nu voi aproba această vânzare", a declarat Menendez.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel