Statele Unite au anunțat închiderea Biroului Palestinian de la Washington

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Cu o dublă mișcare politică și diplomatică de amploare, SUA anunță că mânușile de catifea au fost scoase din jocul diplomatic cu Autoritatea Palestiniană. Deși independente ca acțiuni, aceste două măsuri reliefează decizia finală a administrației Trump de a nu mai permite limbajul dublu în ceea ce privește dialogul de pace dintre Israel si Palestina.

Făcute public în chiar ziua Anului Nou Evreiesc, Rosh Hashana, cele două declarații, una de la Departamentul de Stat și alta a consilierului de securitate națională Bolton, par a fi corelate atât ca timp cât și ca scop.

Prima măsura este decizia Departamentului de Stat de a ordona închiderea oficiului de reprezentare palestiniană din Washington. Motivul principal este acela că Autoritatea Palestiniană, prin reprezentanții săi din SUA, refuză constant dialogul cu autoritațile americane privind planul de pace cu Israel.

O prevedere a legii americane, care autorizează prezența unui oficiu de reprezentare la Washington a Autoritatii Palestiniene cu sediul în Ramallah (care nu are rang de stat recunoscut de către SUA), permite închiderea reprezentanței dacă Departamentul de Stat consideră că aceasta reprezentanță semi-diplomatică nu își îndeplinește rolul său unic de a negocia planul de pace cu Israel.

Departamentul de Stat tocmai a constat că biroul palestinian refuză de ani de zile să se implice în eforturile de pace propuse și sponsorizate de către SUA, ca atare a ordonat închiderea acestuia. Mișcare diplomatică severă și care confirmă declarațiile, încă din timpul campaniei electorale ale lui Donald Trump, că nu va permite amânare la nesfârsit a găsirii unei soluții negociate în conflictul deja cronicizat dintre Israel și Palestina. Mai mult este desigur o continuare a acțiunilor și deciziilor administrației Trump, care, prin mutarea ambasadei americane la Ierusalim, a transmis un semnal suficient de dur și de concret că SUA nu vor mai permite multă vreme înghețul provocat de retragerea de la negocierile de pace a palestinienilor.

SUA, poziție de forță

Cum poziția de forță a SUA părea oarecum slăbită, deoarece palestinienii au declarat că SUA și-au pierdut rolul de negociator neutru, astăzi iată că răspunsul a venit tranșant și fără echivoc. Ori veniți la negocieri ori nu aveți ce caută la noi în capitala națională jucandu-vă de-a diplomații acreditați ai unui stat inexistent din punctul nostru de vedere. Pentru Autoritatea Palestiniană care are capitala la Ramallah, aceasta decizie vine imediat după ce SUA au anunțat suprimarea ajutorului de 200 milioane USD pentru centrele de refugiați palestinieni, bani care erau vărsati în cadrul ONU și folositi de catre Agentia Internațională patronată de către această organizație. Aceste plăți anuale, au asigurat prezența în plan internațional a subiectului refugiaților palestinieni, fiind un mijloc de a acuza tocmai plătitorii americani că nu fac nimic pentru reîntoarcere palestinienilor în Israel, proiect refuzat sistematic atât de SUA cât si de statul evreu.

Bolton, extrem de dur

O a doua măsură anunțată tot astăzi, de data aceasta de către consilierul de securitate națională John Bolton a fost să avertizeze oficial atât procurorii cât si judecătorii Curtii Penale Internaționale  (ICC) că vor fi subiectul direct al sancțiunilor administrației americane, dacă vor deschide proceduri penale si criminale împotriva statului Israel precum si a cetățenilor israelieni, acuzați de diverse așa zise crime de război.

Bolton a fost extrem de dur în a anunța că aceste sancțiuni pot merge până la a retrage dreptul procurorilor sau judecătorilor ICC, implicați în aceste dosare să intre în SUA, să tranziteze SUA spre alte destinații finale, conturile și proprietățile acestora pe teritoriul american să fie confiscate, tranzacțiile financiare să le fie blocate până la a fi oficial ei înșiși acuzați și aduși în fața justiției americane. "Pentru noi ICC este oricum mort" a spus Bolton, iar dacă vor îndrăzni să mai atace Israel și pe aliații noștri, sau soldații americani trimiși în misiuni militare externe prin acuzații false, vom considera acțiunile acestea ca ostile, a continuat demnitarul american.

Aceste două măsuri exigente și severe vin să adauge la ostilitatea crescândă a  multor actori zonali din dosarul negocierilor de pace din spațiul Israelo-Palestinian. Este însă clar că Trump se pregătește să lanseze inițiativa sa de pace și să o câștige. Sursele noastre spun că Palestina va fi recunoscută ca stat doar dacă acceptă renunțarea la Ierusalimul de Est și redesenarea granițelor sale în favoarea unui Israel puternic și stabil. O provocare majoră, pe gustul lui Trump, care nu va ezista să restrîngă  prin măsuri drastice și adiacente, avantajele de negociere ale Autorității Palestiniene. Astăzi această autoritate nu mai are nici puterea și nici imaginea curată de pe timpul lui Bill Clinton sau aliați ca administrația Obama. Președintele Trump dorește să taie nodul gordian palestinian și o face în stilul său inconfundabil.

Notă: Textul aparține autorului, intertitlurile redacției

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel