Statele europene din Alianță trebuie să-și dubleze investițiile militare pentru a fi pregătite de o confruntare cu Rusia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme MLRS folosite la exercițiul ”Dynamic Front 23”, Grafenwoehr Training Area, Germania / Sursa: NATO
Sisteme MLRS folosite la exercițiul ”Dynamic Front 23”, Grafenwoehr Training Area, Germania / Sursa: NATO

Potrivit unui raport al Bloomberg, cei mai mari 15 membri europeni ai NATO vor fi obligații să treacă la investiții militare masive. Practic, statele europene vor fi nevoite să adopte modelul Poloniei, dacă vor o armată care să poată ține piept Rusiei.

Potrivit raportului, cei mai mari 15 membri europeni ai NATO vor fi nevoiți să majoreze investițiile militare până la 720 de miliarde de dolari.

Potrivit informațiilor NATO, aferente anului 2024, statele europene alocă aproximativ 405 miliarde de dolari, în timp ce SUA alocă aprox. 754 miliarde de solari pentru cheltuieli militare, sumele fiind calculate la nivelul anului 2015.

„Agresiunea rusă a accelerat deja creșterea cheltuielilor pentru apărare în Europa”, scrie analistul Bloomberg Intelligence George Ferguson. „Cu toate acestea, ar putea fi nevoie de mai multe pentru a sprijini Ucraina, a contracara poziția regională agresivă a Moscovei și pentru a rezolva concurența strategică aprofundată cu China”.

Potrivit raportului, Europa are nevoie urgentă de tancuri de luptă, piese de artilerie și vehicule de luptă pentru infanterie pentru forțele terestre, precum și avioane de sprijin, cum ar fi avioanele de realimentare, de marfă și de submarine.

Exercițiul NATO Dynamic Front 23

Investițiile militare ale statelor membre trebuie să țină seama de atitudinea agresivă a Rusiei din următorul deceniu, în condițiile în care China devine o amenințare strategică pentru Occident. 

De asemenea, analiştii sunt de părere că marile companii europene, cum ar fi Leonardo SpA, Airbus SE, BAE Systems Plc şi Rolls Royce Holdings Plc, vor fi printre principalii beneficiari ai creşterii cheltuielilor.

„După zeci de ani de subinvestiții de la sfârșitul Războiului Rece, reînarmarea la această scară ar putea dura mai mult de 10 ani pe continent, pe măsură ce restanțele contractorilor cresc și lanțurile de aprovizionare aerospațiale și de apărare sunt deja întinse”, scrie Bloomberg.

Baza industrială de apărare a regiunii europene probabil nu va putea asigura tot ceea ce este necesar pe termen scurt și mediu.

„Este posibil ca europenii să fie nevoiți să-și reconsidere unele dintre prioritățile de cheltuieli, deoarece multe dintre bugetele lor sunt deja puse la îndoială, dar amploarea amenințării este de așa natură încât nu o pot ignora”, a spus Ferguson.

 

Cheltuielile pentru apărare ale statelor membre NATO

Urmare anexării ilegale a Crimeii, în 2014, șefii de stat și de guvern NATO au convenit să aloce 2% din PIB-ul național pentru cheltuielile de apărare. În 2024, 23 de state aliate vor atinge obiectivul, după ce în 2023 doar 10 state îndeplineau această cerință.

Țările care sunt încă sub nivelul de 2% din PIB:

  • între 1,5-2%: Italia, Portugalia, Croația

  • între 1 și 1,5%: Spania, Slovenia, Luxemburg, Belgia, Canada.

Potrivit estimărilor NATO, România alocă în 2024 8,64 miliarde de dolari (5,49 miliarde la nivelul anului 2015), ceea ce reprezintă aprox. 2,25% din PIB.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel