Slovacia a suspendat ajutorul militar acordat Ucrainei. Decizia respectă poziția partidelor care au câștigat alegerile și vor forma noul guvern

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Transportul sistemelor de tip Zuzana-2 ale Slovaciei către Ucraina
Transportul sistemelor de tip Zuzana-2 ale Slovaciei către Ucraina

Cotidianul slovac Dennik N a anunțat, pe 05.10.2023, că președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, s-a opus intenției Ministerului Apărării de a oferi un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, care se confruntă cu invazia rusă. Purtătorul de cuvânt al șefului statului a justificat acest lucru prin rezultatul alegerilor parlamentare de sâmbătă din Slovacia și împuternicirea pentru formarea noului guvern a președintelui unui partid, care respinge această formă de ajutor pentru Kiev.

După cum a informat agenția ucraineană Unian, ca răspuns la această măsură, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că agenții ruși au influență puternică în Slovacia.

Jurnaliștii de la Dennik N au precizat că noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina ar fi trebuit să includă, de exemplu, muniții. După începerea invaziei militare ruse, în luna februarie a anului trecut, Slovacia a transferat treptat diverse echipamente și tehnică militară în Ucraina, inclusiv un sistem de apărare antiaeriană S-300 și avioane de vânătoare MiG-29.

Čaputová, care a numit actualul guvern interimar al premierului Ľudovít Ódor în luna mai, a declarat în mod repetat în trecut că Ucraina are nevoie de ajutor și a criticat Rusia pentru incursiunea sa militară în țara vecină.

Toate partidele politice care negociază astăzi formarea unui nou guvern, pe baza unui mandat primit de la președinte, resping fără echivoc un astfel de ajutor. A decide într-o astfel de situație despre furnizarea de echipamente militare nu ar fi un precedent bun pentru o schimbare a puterii politice după orice alegeri, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui slovac, Martin Strižinec.

Partidul social-democrat Směr-SD al fostului prim-ministru Robert Fico, care, după victoria în alegeri a partidului său, a fost împuternicit de Čaputová să formeze noul cabinet, s-a opus de mult timp furnizării de arme Ucrainei.

Aceeași opinie este împărtășită și de Partidul Național Slovac, pe care Směr-SD mizează în formarea unei coaliții guvernamentale. Al treilea partener probabil din coaliție, Hlas-SD, a susținut, la rândul său, că Bratislava a epuizat deja toate posibilitățile pentru ajutorul militar destinat Ucrainei. Cu toate acestea, o declarație în acest sens a președintelui Hlas-SD, Peter Pellegrini, a fost respinsă de actualul ministru slovac al apărării, Martin Sklenár, care a spus că armata slovacă are o cantitate mare de echipamente și arme ce ar putea fi furnizate Ucrainei.

Agenția Unian a scris că Ucraina a avut o ultimă șansă de ajutor din partea Slovaciei, dar că Čaputová s-a opus acestuia. Totodată, agenția l-a citat pe secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, care a criticat faptul că Slovacia este supusă influenței rusești. “Trebuie să realizezi că influența agenților ruși în Slovacia este absolut nebună. La început au fost la Praga, dar apoi, având în vedere că li s-a dat puțin timp să lucreze acolo, s-au mutat la Bratislava”, a precizat Danilov. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană ar trebui să monitorizeze îndeaproape evoluțiile de acest fel. 

Comentariul autorului: Temerile țărilor occidentale și ale Ucrainei în legătură cu rezultatul alegerilor din Slovacia încep să se adeverească.

În timpul campaniei electorale, fostul premier slovac, Robert Fico, care, probabil, va ocupa din nou acest post, a declarat de mai multe ori că “războiul din Ucraina a fost început de fasciștii ucraineni, și nu de ruși”. De asemenea, el a precizat că, dacă va câștiga alegerile, “Bratislava nu va mai trimite la Kiev nici măcar un glonț”.

Oficialii de la Washington, Bruxelles și, mai ales, de la Kiev, au fost speriați de astfel de declarații. La urma urmei, până de curând, Slovacia a fost unul dintre liderii Europei în ceea ce privește furnizarea de arme către Ucraina. Potrivit unor estimări neoficiale, de la începutul invaziei militare a Federației Ruse, Bratislava a transferat Kievului arme în valoare de 168 de milioane de euro.

Pe de altă parte, trebuie spus faptul că, în ultima perioadă, Statele Unite încearcă să transfere povara sprijinului militar pentru Ucraina pe umerii UE. Iar pierderea unui astfel de donator de arme precum Slovacia este o lovitură serioasă pentru aceste speranțe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel