Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Foto: Forțele Navale Române
Foto: Forțele Navale Române

Cu ocazia vizitei de documentare in SUA, experții New Strategy Center (NSC) au avut întâlniri la Departamentul de Stat al SUA și la Comisia pentru afaceri militare din Camera Reprezentanților a Congresului, precum și cu experți în securitate și afaceri externe de la Center for Strategic and International Studies (CSIS), Woodrow Wilson Center și The Heritage Foundation.  

Experții NSC au prezentat evaluările lor privind posibilele evoluții pe frontul din Ucraina, situația de securitate din regiunea Mării Negre și provocările la adresa libertății  de navigație, mizele energetice din regiune, acțiunile hibride ale Rusiei. Discuțiile au relevat efortul făcut de România pentru a asigura libertatea de navigația în zona de responsabilitate a forțelor sale navale.

Experții români au pledat pentru existența unei strategii  complexe a SUA dedicate Mării Negre, cu obiective clare și resurse alocate, pentru contracararea multiplelor amenințări din regiune, dar și pentru valorificarea oportunităților generate de conectivitate și resursele energetice din zonă. De asemenea, s-a evidențiat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina,  chiar și în contextul dificil al altor crize majore de securitate, precum cele din Orientul Mijlociu.

Alături de experții NSC, George Scutaru, CEO, Antonia Colibășanu, senior associate expert, din delegația română mai fac parte și au luat parte la discuții prof. Silviu Nate, Director Centrul de Studii Globale, Universitatea din Sibiu și Comandor Zaharia Milu, Comandantul Bazei Logistice Navale „Pontica”.

New Strategy Center mulțumește Ambasadei României în SUA pentru suportul acordat, precum și Comandorului Zaharia Milu, reprezentant al Statului Major al Forțelor Navale, pentru implicarea și prezența la unele întâlniri din program, partenerii americani de discuții apreciind caracterul complementar al punctelor de vedere exprimate și expertiza participanților români.

 

Studiul „The Battle for the Black Sea is not over” a fost prezentat  la Washington

 

Experții NSC au continuat la Washington seria discuțiilor cu experți americani în domeniul securității și afacerilor externe, având întâlniri la Atlantic Council, Center for European Policy Analysis (CEPA), Hudson Institute.

Experții români au prezentat diverse scenarii privind evoluția războiului din Ucraina și au pledat pentru continuarea suportului necesar Ucrainei pentru a rezista, s-au referit la situația de securitate din Republica Moldova și la presiunile din partea Rusiei în această țară. De asemenea, au fost dezbătute și provocările în domeniul naval ce afectează libertatea de navigație, precum și impactul amenințărilor din Marea Neagră asupra securității alimentare la nivel mondial.

Discuțiile au vizat și aspecte ce țin de securitatea energetică, avându-se în vedere dezvoltările din Zona Economică Exclusivă a României și impactul descoperirilor de rezerve de gaz asupra aprovizionării  la nivel regional. Amenințările generate de Rusia, în plan hibrid, activitățile de război electronic menite să afecteze comunicațiile navelor, pericolul minelor și eforturile României pentru a menține sigure culoarele de navigație au fost alte teme de interes.

Experți ai New Strategy Center au efectuat o vizită de informare în SUA, la Washington, în perioada 15-19 aprilie, pentru o serie de întâlniri și evenimente ce au drept obiectiv prezentarea importanței strategice a regiunii Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

New Strategy Center a prezentat  la Washington și studiul „The Battle for the Black Sea is not over”, realizat împreună cu Hudson. Autorii studiului sunt George Scutaru, CEO New Strategy Center, Antonia Colibasanu, expert senior asociat New Strategy Center, Matthew Boyse, Senior fellow Hudson Institute și Mykhailo Samus, Director, New Geopolitics Research Network, Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel