Sistemul antirachetă din Polonia devine operaţional începând cu anul 2020

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Oficialii de la Varșovia consideră că existența acestui sistem antibalistic schimbă statutul de securitate al Poloniei

 
 

Baza americană de apărare anti-rachetă din localitatea poloneză Redzikovo ar putea fi inaugurată înainte de sfârștiul anului 2020, a declarat Jacek Chaputovich, ministrul polonez de Externe, la o conferință de presă la Varșovia. Inaugurarea sistemului antibalistic al Alianţei Nord-Atlantice din Polonia a fost amânată doi ani, din pricina unor probleme tehnice, după cum au explicat anul trecut autoritățile de la Varșovia, informează RFE/RL România.

Oficialii polonezi consideră că existența acestui sistem antibalistic schimbă statutul de securitate al Poloniei fiindcă - în ciuda intrării în NATO în 1999 - pe teritoriul Poloniei nu au existat instalaţii de apărare semnificative nici ale Alianței, nici americane. Polonezii s-au oferit, de altfel să finanțeze o bază militară americană pe teritoriul acestei țări, care are graniță comună cu Rusia.

Baza americană este construită în Redzikovo, la 150 de kilometri de Gdansk și va include componente ale unui sistem de urmărire a radarelor pentru rachete, precum și arme cu rachete.

"Există o șansă ca până la sfârșitul anului viitor această bază să fie finalizată și va fi gata pentru acțiune", a spus Jacek Chaputovich.

Primul sistem de apărare anti-rachetă din Europa de Est a fost realizat la fosta bază aeriană de la Deveselu. Apoi, un obiectiv similar a fost amplasat pe teritoriul Poloniei, în Redzikovo.

Rusia consideră că acest scut afectează echilibrul strategic și îi amenință securitatea.

Rusia insistă însă că elementele sistemului antirachetă american din Europa de Est ar avea o dublă utilitate, atât defensivă - în scop de interceptare - cât şi ofensivă, adică atacuri cu rachete de croazieră.

Poziția oficială a NATO este că scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv și obiectivul său este de a descuraja acțiuni agresive din partea unor state cu veleități nucleare din Asia și Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel