Sistemele de rachete sunt tot mai scumpe: Polonia plăteşte acum mai mult pe sistemele NSM decât România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Naval Strike Missile (NSM), sursă: Kongsberg
Foto: Naval Strike Missile (NSM), sursă: Kongsberg

Ministerul polonez al Apărării ar fi decis să achiziționeze sisteme suplimentare de rachete de coastă NSM pentru Marina poloneză, care vor fi utilizate de către ''Unitatea de Rachete Navale''. Marina poloneză dispune în prezent de două baterii de sisteme de rachete anti-navă NSM (Naval Strike Missile), care pot lansa până la 48 de rachete de croazieră într-o singură salvă, precizează publicaţia poloneză Defence24. Cu toate acestea, noua achiziţie se pare că ar costa mai mult decât precedenta şi chiar mai mult decât sistemele NSM pe care le-a achiziţionat România, deoarece preţul echipamentelor militare a crescut în ultimii ani.

Se presupune că negocierile cu compania norvegiană Kongsberg, producătorul NSM (Naval Strike Missile), sunt deja în faza finală. Încă nu a fost precizat în mod oficial câte sisteme vor să cumpere polonezii. Cu toate acestea, costul estimat al achiziției, care este luat în considerare în prezent de Varşovia, este de 3 miliarde de zloți polonezi, echivalentul a aproximativ 700 de milioane de dolari la cursul de schimb valutar actual.

Ministerul polonez al Apărării a luat o decizie și finalizează discuțiile privind achiziționarea unui lot mare de sisteme de rachete de coastă NSM pentru marină poloneză, a aflat publicaţia poloneză Defence24 Defence24.pl.

Raza de acțiune a acestor rachete este de 200 km, iar sistemul de ghidare oferă posibilitatea de a selecta punctul de impact astfel încât sistemul să lovească navele inamice cât mai eficient posibil. NSM are, de asemenea, capacitatea de a ataca ținte terestre.

O singură rachetă a sistemului anti-navă NSM are o greutate de puțin peste 400 de kilograme și o lungime de puțin sub patru metri. Este construită cu tehnologia RCS (Radar Cross-Section), cunoscută popular sub numele de stealth, ceea ce face ca racheta să aibă o amprentă radar scăzută. Acest lucru face ca rachetele sistemul NSM să fie dificil de interceptat de către sistemele de apărare antirachetă. Kongsberg lucrează, de asemenea, la o nouă versiune a acestui sistem cu o rază de acțiune extinsă. 

Cu toate acestea, analiştii militari ai publicaţiei DefenceExpress au făcut o analiză comparativă în privinţa costului de achiziţie pentru noile sistemele NSM pe care Ministerul polonez al Apărării vrea să le achiziţioneze suplimentar.

În 2021, România a comandat furnizarea a două baterii de sisteme NSM pentru aproape 300 de milioane de dolari, la valoarea cursului valutar din anul respectiv, ceea ce este de aproape două ori mai ieftin decât ceea ce va trebui să plătească Polonia acum (dacă socotim echivalentul în dolari).

O baterie NSM este formată din trei vehicule de lansare a rachetelor - fiecare transportă 4 rachete. Până la 6 lansatoare cu 24 de rachete pot fi conectate în rețea împreună deodată.

Sau o altă comparație - în 2012, polonezii au comandat două baterii ale sistemului de apărare antirachetă NSM pentru doar 800 de milioane de zloți, adică de aproape patru de ori mai ieftin decât acum, în 2023. Și asta în ciuda faptului că, la acea vreme, Polonia a primit tehnologii pentru producția de sisteme de comunicații și control pentru NSM, șasiul camionului polonez Jelcz este folosit ca platforma purtătoare, iar toate lucrările de întreținere a rachetelor NSM pot fi efectuate de compania poloneză WZE din Zielonka. Acest lucru a avut un impact corespunzător asupra prețului final.

În cazul polonezilor și al achiziționării de sisteme NSM suplimentare, prețul armelor poate fi majorat în primul rând de factorul lipsei de capacităţilor de producție. Cererea de rachete anti-navă NSM este în creștere la nivel global, mai toate statele căutând să își înlocuiască vechile rachete Harpoon.

În plus, Kongsberg este în prezent în curs de a îndeplini o comandă pentru România pentru sisteme anti-navă de coastă și, în același timp, este în curs de a produce NASAMS, inclusiv pentru Ucraina, ceea ce afectează în consecință capacitatea de producţie.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel