Simt respirația Chinei în ceafă. SUA investesc sute de miliarde de dolari în noi submarine, în timp ce Beijingul are permanent un submarin cu arme nucleare în Marea Chinei de Sud

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul american USS Jimmy Carter. Foto: U.S. Navy
Submarinul american USS Jimmy Carter. Foto: U.S. Navy

Americanii susțin că s-au aruncat într-o investiție uriașă în primul rând din cauza Chinei.

Marina SUA intenționează să-și extindă flota de submarine și va plăti până la 200 de miliarde de dolari, aproape cât PIB-ul României pe un an.

Mult lăudata forță de atac submarină a Statelor Unite, a intrat sub radarul presei, publicația Newsweek estimând că Marina SUA poate desfășura concomitent doar un sfert din forța sa de submarine. În plus, anul trecut, doar 10% din submarinele sale au operat ”invizibil”, petrecând mai mult de 30 de zile în adâncurile oceanelor.

Totuși, pentru a pune lucrurile în perspectivă, trebuie spus că nu există niciun fel de investigație similară din partea media ruse, care să constate starea reală a Marinei ruse.

Marina SUA păstrează peste 20 de submarine de atac cu propulsie nucleară bazate în Pacific, inclusiv în Guam și Hawaii, potrivit Flotei Pacificului. Sub AUKUS, submarinele americane și britanice cu propulsie nucleară vor fi desfășurate din Australia de Vest începând cu 2027.

Programul de 200 de miliarde de dolari al Marinei are ca scop creșterea numărului de submarine de atac de la 50 la 66. Acest număr este public. Marina, desigur, vrea submarine mai silențioase, care să înglobeze inteligența artificială, sistemele de calcul cuantic sau sisteme fără pilot.

”Forțele noastre submarine sunt cele mai capabile din lume și sunt gata să conducă operațiuni de luptă rapide și de lungă durată”, a declarat Jackie Pau, purtătorul de cuvânt al Marinei SUA.

Anul trecut, Marina a primit în exploatare USS Oregon (SSN 793), un submarin cu propulsie nucleară de 115 metri lungime, care poate lansa rachete cu rază lungă de acțiune și poate detecta nave aflate la aproape 5 mii de kilometri distanță. Acest submarin se poate scufunda sub 244 de metri și poate naviga mai repede de 30 de noduri și este înarmat cu 12 rachete de croazieră Tomahawk, aproximativ 40 de torpile, poate transporta mine și rachete antinavă și poate folosi vehicule aeriene fără pilot și vehicule subacvatice fără pilot.

În același an, Marina SUA a pus în funcțiune un alt submarin - USS Montana. Cele două submarine au înlocuit două nave vechi de 35 de ani. 

Americanii susțin că au pornit construcția de submarine în primul rând din cauza Chinei, care va amenința tot mai mult transportul comercial în regiunea Indo-Pacific, dar va ataca și navele de război americane. Și apoi este Rusia cu forțele sale submarine.

Deși se preconizează că pregătirea operațională a ambelor forțe navale va rămâne mult sub cea a SUA, Marina SUA ajunge totuși la concluzia că în prezent nu are suficient pentru a acoperi ambii rivali.

USS Asheville, Perth, Foto: Departamentul Australian de Apărare

În următorul deceniu, Pentagonul plănuiește să cheltuiască 200 de miliarde de dolari pe noi submarine, ceea ce reprezintă aproximativ 60 la sută din bugetul total al construcțiilor navale. 

Patru clase de submarine sunt deja în construcție sau urmează să fie construite. Scopul actual al Marinei este de a moderniza navele purtătoare de rachete balistice cu încărcătură nucleară, dar și de a-și extinde flota de submarine de atac. 

 

China menține pentru prima dată cel puțin un submarin cu rachete balistice cu arme nucleare în mod constant pe mare

China a început să opereze submarinele cu rachete balistice în aproape același mod în care Statele Unite, Rusia, Marea Britanie și Franța au făcut-o de zeci de ani, spun atașații militari și analiștii de securitate, citați de Reuters.

Potrivit unui raport al Pentagonului, flota chineză de șase submarine cu rachete balistice din clasa Jin operează patrule „aproape continue” în Marea Chinei de Sud.

Echipate cu JL-3, o nouă rachetă balistică cu rază mai lungă de acțiune (10.000 de km), de generația a treia, acestea pot lovi continentul Statelor Unite, spun analiștii.

„Patrulele lor de descurajare” le permit să amenințe cu un contraatac nuclear chiar dacă rachetele și sistemele terestre sunt distruse. Conform doctrinei nucleare clasice, asta descurajează un adversar să lanseze o lovitură inițială.

Rapoartele anterioare estimau că JL-3 nu era de așteptat să fie desfășurat până când China nu va lansa următoarea generație de submarine Type-096, în următorii ani.

Timothy Wright, un analist al apărării la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, a declarat că acum forțele americane ar putea face față situației, dar ar trebui să crească flota în următorii 10 până la 15 ani, odată ce submarinele Type 096 vor începe să patruleze.

 

Comunicațiile, călcâiul cui Achile pentru submarinele actuale ale Beijingului

 

De ani de zile s-a considerat că marina chineză are capacitatea de a efectua patrule de descurajare, dar problemele legate de comandă, control și comunicații au încetinit desfășurarea lor, spun atașații militari și analiștii. Comunicațiile sunt cruciale și complexe pentru submarinele cu rachete balistice, care trebuie să rămână ascunse ca parte a misiunii lor.

Submarinele din clasa Jin, care se așteaptă să fie înlocuite cu Type-096 în următorul deceniu, sunt relativ zgomotoase și ușor de urmărit, au spus atașații militari.

Dar China nu stă pe loc și probabil a făcut progrese în stabilirea unei comenzi și a unui control securizate.

Totuși, ”pare puțin probabil ca capacitatea să fie completă”, spune unul dintre specialiștii consultați de Reuters.

Odată cu apariția rachetei JL-3, analiștii se așteaptă ca strategii chinezi să-și țină submarinele purtătoare de rachete balistice în apele adânci ale Mării Chinei de Sud - pe care China a fortificat-o cu un șir de baze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel