Sfârșitul unei ere: Avioanele F-16 olandeze efectuează ultima misiune şi predau ştafeta către F-35

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Schimb de generații: Un F-35 olandez, zburând alături de un F-16 al Forțelor Aeriene Regale Olandeze. Sursă foto: F-35 @official @LockheedMartin
Schimb de generații: Un F-35 olandez, zburând alături de un F-16 al Forțelor Aeriene Regale Olandeze. Sursă foto: F-35 @official @LockheedMartin

Pe 29 martie 2024, avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze (RNLAF) au efectuat ultima misiune de tip Quick Reaction Alert (QRA), încheind o perioadă care a început în 1981. Începând din această dimineață, apărarea aeriană a spațiului aerian al Belgiei, Țărilor de Jos și Luxemburgului (BENELUX) a fost predată noilor avioane olandeze F-35A de generația a V-a.

RNLAF și BAF (Forțele Aeriene Belgiene) împart sarcina de a asigura poliția aeriană a spațiului aerian al BENELUX, alternativ, timp de câteva luni. BAF va prelua această responsabilitate la 9 mai; începând de astăzi și până la acea dată, RNLAF va îndeplini misiunile de tip QRA cu avioane F-35A, staționate la Baza Aeriana Leeuwarden și la Baza Aeriană Volkel, potrivit The Aviationist.

Sfârșitul misiunilor de tip Quick Reaction Alert (QRA) marchează încă un pas spre ''pensionare'' pentru ''viperele olandez''e (așa cum sunt supranumite în mod obișnuit avioanele F-16, în toate variantele, în comunitatea piloților de vânătoare).

Puține lucruri se vor schimba pentru piloți acum că vor fi folosite doar F-35. Aceștia trebuie să fie în continuare pregătiți în același mod. "Condițiile rămân aceleași", spune maiorul Nick, adjunctul șefului escadrilei, într-o declarație publică.

"F-35 este, înainte de toate, o aeronavă mai modernă, ceea ce face lucrurile să fie mult mai ușoare. Avionul poate zbura mai mult timp și dispune de de sisteme mult mai performante. F-35 trimite semnalul corect inamicului".

Deși nu este un interceptor "pur", multe state NATO efectuează deja misiuni de tip QRA (Quick Reaction Alert) cu avioane F-35, Forțele Aeriene Italiene și Forțele Aeriene Regale Norvegiene fiind printre cele care au angajat pentru prima dată avionul de generația a V-a pentru misiuni de poliție aeriană sub comanda NATO.

Retragerea avioanelor RNLAF F-16 continuă, deoarece Olanda este la conducerea Centrului european de pregătire EFTC F-16 de la Baza 86 Aeriană Fetești din România și a pus la dispoziție în acest scop între 12 și 18 avioane F-16 (care vor rămâne în proprietatea guvernului olandez).

Anunțat în august 2023 de Lockheed Martin și guvernele României și Olandei, EFTC sporește pregătirea pentru misiuni prin intermediul unei soluții complete de pregătire F-16 pentru piloții români și ucraineni, precum și pentru alți operatori F-16 regionali.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel