Senatul SUA aprobă 60 de miliarde pentru Ucraina, dar nu sunt multe motive de optimism. Votul decisiv îl va avea Camera dominată de republicani

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Senatul SUA adoptă un proiect de lege de ajutor pentru Ucraina de 95 de miliarde de dolari, dar mai rămâne și votul din Camera Reprezentanților.

Senatul SUA condus de democrați a adoptat marți un pachet de ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina , Israel și Taiwan.

Totuși, proiectul se confruntă cu un parcurs incert în Camera Reprezentanților controlată de republicani.

Parlamentarii au aprobat măsura cu 70-29 de voturi, care a depășit pragul de 60 de voturi al Camerei pentru aprobare și au trimis actul în Camera Reprezentanților, scrie Reuters. Un grup de 22 de republicani s-au alăturat majorității democraților pentru a susține proiectul de lege.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la aprobarea de către Senatul SUA a ajutorului pentru Ucraina.

Într-o postare pe rețeaua X (Twitter), Zelenski i-a mulțumit liderului majorității din Senat, Chuck Schumer, dar și liderului minorității republicane Mitch McConnell și tuturor senatorilor americani care „au susținut asistența continuă pentru Ucraina în lupta noastră pentru libertate, democrație și valori care sunt de mare importanță pentru noi toți".

Potrivit șefului statului, ajutorul american aduce o pace justă în Ucraina și restabilește stabilitatea globală, ceea ce va contribui la o mai mare securitate și prosperitate pentru toți americanii și pentru întreaga lume liberă.

Situație incertă la Cameră

Joe Biden cere Congresului de luni de zile să se grăbească prin noul ajutor acordat Ucrainei și partenerilor americani din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan. După atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, președintele SUA a cerut și fonduri pentru aliatul SUA, împreună cu ajutorul umanitar pentru palestinienii din Gaza.

Pentru ca proiectul să poată ajunge pe masa președintelui Biden, ambele camere ale Congresului trebuie să-l aprobe.

Probabil, în următoarea perioadă, Camera va lua în discuție proiectul, dar perspectivele nu sunt foarte clare, mai ales că republicanii radicali au anunțat că se vor opune acestui proiect.

„Proiectul de lege de care vorbim astăzi... nu va trece niciodată în Parlament, nu va deveni niciodată lege”, a spus senatorul republican Rick Scott din Florida într-un discurs de marți dimineață.

Republicanii au cerut de luni de zile ca proiectul de lege privind ajutorul extern să includă restricții la frontieră.

Trump, care speră să folosească problema graniței pentru a-l învinge pe Biden la alegerile din noiembrie, și-a îndreptat de atunci criticile asupra proiectului de lege privind ajutorul străin, spunând pe rețelele de socializare că ajutorul pentru aliații SUA ar trebui să ia în schimb forma împrumuturilor, scrie TheGuardian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel