Şeful Statului Major britanic: Putin a vrut să subjuge Ucraina, dar acest lucru nu se va întâmpla. Toate obiectivele sale militare au eşuat

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

După șapte luni de agresiune militară, Rusia nu și-a îndeplinit încă obiectivele militare stabilite în Ucraina. Războiul în curs de desfășurare din Ucraina, care a început la 24 februarie 2022, odată cu mobilizarea de către Rusia a trupelor pe teritoriul Ucrainei, în urma anunțului unei ''operațiuni militare speciale'' de către Vladimir Putin, nu a adus rezultatele pe care le aşteptau oficialii de la Kremlin. Mai mult, armata ucraineană eliberează acum teritoriile ucrainene pe care Rusia le-a ocupat începând cu 2014.

Spre deosebire de ceea ce au prezis unii experți militari, "marea armata" a Rusiei nu a reușit să satisfacă așteptările în ceea ce privește dominația militară. În plus, pierderile înregistrate de armata rusă, în special la capitolul de militari, este un alt factor care merită analizat. Deși numărul exact al victimelor nu poate fi stabilită, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, conflictul este responsabil pentru peste 14 000 de victime civile, cu peste 5 000 de morți confirmați. Experții sunt de acord că cifrele reale ar putea fi mult mai mari.  

În luna februarie 2014, Rusia și-a mobilizat armata, a înconjurat și, ulterior, a invadat Peninsula Crimeea. Forțele ucrainene au fost slab pregătite și prost echipate și au eșuat semnificativ în a împiedica anexarea peninsulei.

Eșecul a fost atribuit absenței oricăror arme nucleare în arsenalul Ucrainei, ceea ce a făcut foarte improbabilă orice posibilitate de descurajare a unei agresiuni militare.

La opt ani de la căderea Crimeii, Rusia și-a mobilizat din nou armata pentru a invada noi teritorii din Ucraina, sub pretextul desfășurării unor exerciții militare comune cu Belarus, desfășurând în același timp trupe la granița cu Ucraina, înconjurând efectiv teritoriul acesteia din trei părţi, în urma cărora președintele rus Vladimir Putin a anunțat "operațiuni militare speciale" la 24 februarie, în timpul unui discurs televizat adresat națiunii.  

Desfășurând o serie de atacuri, pe cale aeriană, navală, terestră și chiar în spaţiul cibernetic, Rusia a făcut progrese semnificative în faza inițială a invaziei militare. Adresându-se Parlamentului luxemburghez prin intermediul unei video-conferinte, în iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, informase că Rusia ocupa aproape 20% din teritoriul țării.  

La sfârșitul lunii august, Ucraina a lansat o contraofensivă la scară largă împotriva forțelor rusești. Regiunea sudică Herson a fost primul punct al contraatacului. Ca răspuns, Moscova a redirecționat atenția și trupele către această regiune. Acest lucru a oferit Ucrainei ocazia de a lansa o altă ofensivă în nord-estul țării, în apropiere de Harkov, care s-a dovedit a fi foarte eficientă. 

Conform ultimei actualizări a informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării, forțele ucrainene sunt angajate în mod activ într-o ofensivă în regiunea de nord-est a țării. În plus, armata ucraineană a recucerit cea mai mare parte a regiunii Harkov, inclusiv orașul Izium, care a servit drept un important centru de reaprovizionare al armatei ruse.

La 18 septembrie, șeful Statului Major al Armatei Ucrainene a afirmat că armata ucraineană a recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu de la începutul contraofensivei. Între timp, armata rusă a stabilit o linie defensivă între râul Oskil și orașul Svatove, în încercarea de a bloca contraofensiva forţelor armate ucrainene.

Mai mult, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, într-un interviu acordat BBC, a afirmat că Rusia eșuează în privința tuturor obiectivelor sale militare. Amiralul Sir Tony Radakin a mai prezis că este posibil ca conflictul dintre Rusia și Ucraina să "treneze mult timp".   

În urma summitului de la Samarkand al OCS, Putin a insistat, în timpul unei conferințe de presă, că operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina nu vor înceta. El a reiterat, de asemenea, că în prezent unul dintre principalele obiective este "eliberarea întregului teritoriu din Donbas". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel