SUA - China, prima mare întâlnire în mandatul lui Biden. Omologul lui Blinken a anunțat că Beijingul nu va face niciun compromis

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Şefii diplomaţiilor americană şi chineză se întâlnesc joi în Alaska pentru prima oară faţă în faţă de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, o reuniune în cursul căreia se aşteaptă să fie etalate dezacordurile profunde şi adeseori ireconciliabile dintre primele două puteri mondiale angajate într-o confruntare necruţătoare, comentează AFP.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi consilierul prezidenţial pentru securitatea naţională Jake Sullivan se vor întâlni în cursul după amiezii şi serii cu cel mai înalt responsabil al Partidului comunist chinez pentru diplomaţie, Yang Jiechi, şi cu ministrul de externe Wang Yi, transmite Agerpres.

Oraşul Anchorage a fost ales ca un teren mai neutru decât Washingtonul sau Beijingul pentru aceste discuţii divizate în trei runde, programate să dureze până vineri dimineaţă.

Dar fiecare parte are aşteptări limitate de la aceste discuţii.

”Este important să avem ocazia de a ne vorbi direct clar, deschis, pentru a demonstra omologilor noştri” că ”îngrijorările pe care le exprimăm în public sunt aceleaşi pe care le vom exprima în privat”, a explicat Antony Blinken.

Diplomaţia chineză a promis de asemenea să pună ”toate subiectele” pe masă, dar a avertizat că o singură reuniune nu va fi suficientă pentru a ”soluţiona” totul.

 

China nu va face niciun compromis



”China nu va face niciun compromis pe teme precum suveranitatea, securitatea şi interesele sale”, a avertizat Ministerul de Externe chinez joi.

Potrivit lui Bonnie Glaser, de la think tank-ul Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (Center for Strategic and International Studies), cele două tabere ”vor căuta eventuale puncte de convergenţă” şi vor încerca să vadă ”dacă pot gestiona, chiar reduce divergenţele dintre ele”.

Nu mai mult: ”o resetare a relaţiilor nu figurează pe ordinea zi”, a declarat ea pentru AFP referitor la tema unei eventuale ”reporniri” pentru ieşirea din cea mai gravă criză între China comunistă şi SUA de la recunoaşterea lor reciprocă în anii 1970.

Ultima întâlnire dintre cele două ţări rivale datează din iunie şi nu a risipit climatul de nou Război rece instalat la sfârşitul preşedinţiei lui Donald Trump.

 

Joe Biden, poziție fermă în ceea ce privește China



Noul preşedinte american a preluat fermitatea abordării predecesorului său în raport cu Beijingul.

Dar echipa lui Biden, care a reproşat 'vulturilor' administraţiei Trump izolarea sa pe scena internaţională şi o diplomaţie pe cât de vehementă, pe atât de haotică, îşi subliniază dorinţa de a fi mai metodică pentru a 'coopera' în faţa provocărilor comune, precum încălzirea globală, pandemia, neproliferarea armelor. Şi mai ales de a câştiga competiţia strategică cu China, considerată drept 'cea mai mare provocare geopolitică a secolului XXI'.

Ea spune că se va sprijini în acest efort pe alianţele Statelor Unite neglijate sau chiar subapreciate de miliardarul republican. În mod deliberat, întâlnirea de la Anchorage intervine după încheierea vizitei lui Antony Blinken în Japonia şi Coreea de Sud, doi aliaţi-cheie ai Washingtonului, în cadrul căreia a avertizat gigantul asiatic împotriva oricărei tentative de 'coerciţie' şi 'destabilizare' a regiunii.

Anterior, Joe Biden organizase un summit virtual 'Quad' cu Australia, India şi Japonia - instituţionalizând astfel această alianţă informală chemată să contracareze ambiţiile din ce în ce mai mari ale Beijingului.

Astfel, la reuniunea din Alaska partea americană intenţionează să abordeze toate subiectele supărătoare şi ele sunt multe. Acestea au fost enumerate de mai multe ori în ultimele zile: represiunea împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang pe care a calificat-o drept 'genocid', intensificarea controlului asupra Hong Kong, tensiunile în jurul Taiwanului şi Tibetului, încălcări ale drepturilor omului şi 'detenţii arbitrare', 'militarizarea' Mării Chinei de Sud, 'presiunile economice şi practicile comerciale nepotrivite, furtul proprietăţii intelectuale', absenţa transparenţei cu privire la originea COVID-19.

'Este o lungă litanie de dezacorduri pe care noi le avem cu Republica Populară Chineză', a recunoscut purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. 'Şi aceasta nu este doar lista noastră', a adăugat el, asigurând că toate aceste probleme sunt împărtăşite şi de aliaţii asiatici şi europeni ai SUA.

'Administraţia Biden a redus retorica incendiară, dar temperatura este în continuare ridicată', a apreciat Elizabeth Economy, cercetătoare la Institutul Hoover de la Universitatea Stanford din California.

Potrivit ei, preşedintele democrat nu are de gând 'să se pregătească de un război rece', dar nici nu intenţionează să facă concesii semnificative pur şi simplu pentru a evita o deteriorare ulterioară a relaţiilor'.

Or, 'Beijingul nu va da înapoi în Xinjiang sau Hong Kong', apreciază ea. 'Cinstind vorbind, este improbabil ca China să-şi schimbe atitudinea asupra oricăreia din temele care contează pentru SUA. Suntem într-o situaţie în care valorile şi viziunea asupra lumii viitoare sunt complet la antipozi', spune experta citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel