Decizia Suediei de a nu fi membră a niciunei alianţei militare a slujit intereselor ţării şi contribuie la stabilitate şi securitate în Europa de Nord, a afirmat Linde în declaraţia adresată parlamentului.
,,Este nevoie de o politică externă şi de securitate responsabilă, cuprinzătoare şi activă, combinată cu o cooperare consolidată în domeniul apărării - în particular cu Finlanda - şi capacităţi de apărare naţională credibile. Situaţia securităţii în vecinătatea Suediei şi în Europa s-a deteriorat în timp'', a spus ea, adăugând că Suedia investeşte în armata sa.
De asemenea, ministrul de externe suedez a evidenţiat rolul Uniunii Europene drept ''cea mai importantă arenă de politică externă şi de securitate a Suediei''.
În luna decembrie, o majoritate a parlamentarilor de centru-dreapta a susţinut că ''Suedia ar trebui să declare, la fel ca Finlanda, că este pentru a avea o 'opţiune NATO' '', cu referire la Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Agerpres.
''De ce guvernul insistă să afirme că poziţia politicii de securitate rămâne aceeaşi în pofida faptului că nu are sprijin în parlament?'', a întrebat-o Kerstin Lundgren, deputată din Partidul de Centru, pe Ann Linde.
Şefa diplomaţiei a contracarat spunând că decizia parlamentului nu este precedată de o consultare cu guvernul, din care fac parte social-democraţii şi ecologiştii.
Hans Wallmark, din principala formaţiune de opoziţie, Partidul Moderat, a fost de părere că guvernul trebuie să invite celelalte partide să discute despre opţiunea aderării la NATO.
Suedia nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice, dar din 1994 cooperează cu aceasta în cadrul programului 'Parteneriat pentru Pace' şi a luat parte la operaţiunile efectuate sub comandament NATO din Afganistan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News