Şefa diplomaţiei suedeze, criticată pentru nemenţionarea ''opţiunii NATO'' în declaraţia de politică externă

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Şefa diplomaţiei suedeze Ann Linde a fost criticată, miercuri, pentru că în declaraţia guvernamentală privind politica externă nu a menţionat că o majoritate parlamentară doreşte ca Suedia să aibă opţiunea de a adera la NATO, transmite dpa.

Decizia Suediei de a nu fi membră a niciunei alianţei militare a slujit intereselor ţării şi contribuie la stabilitate şi securitate în Europa de Nord, a afirmat Linde în declaraţia adresată parlamentului.

,,Este nevoie de o politică externă şi de securitate responsabilă, cuprinzătoare şi activă, combinată cu o cooperare consolidată în domeniul apărării - în particular cu Finlanda - şi capacităţi de apărare naţională credibile. Situaţia securităţii în vecinătatea Suediei şi în Europa s-a deteriorat în timp'', a spus ea, adăugând că Suedia investeşte în armata sa.

De asemenea, ministrul de externe suedez a evidenţiat rolul Uniunii Europene drept ''cea mai importantă arenă de politică externă şi de securitate a Suediei''.

În luna decembrie, o majoritate a parlamentarilor de centru-dreapta a susţinut că ''Suedia ar trebui să declare, la fel ca Finlanda, că este pentru a avea o 'opţiune NATO' '', cu referire la Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Agerpres.

''De ce guvernul insistă să afirme că poziţia politicii de securitate rămâne aceeaşi în pofida faptului că nu are sprijin în parlament?'', a întrebat-o Kerstin Lundgren, deputată din Partidul de Centru, pe Ann Linde.

Şefa diplomaţiei a contracarat spunând că decizia parlamentului nu este precedată de o consultare cu guvernul, din care fac parte social-democraţii şi ecologiştii.

Hans Wallmark, din principala formaţiune de opoziţie, Partidul Moderat, a fost de părere că guvernul trebuie să invite celelalte partide să discute despre opţiunea aderării la NATO.

Suedia nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice, dar din 1994 cooperează cu aceasta în cadrul programului 'Parteneriat pentru Pace' şi a luat parte la operaţiunile efectuate sub comandament NATO din Afganistan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel