Schimbare majoră de atitudine. Casa Albă va colabora cu Tribunalul de la Haga: SUA au dovezi privind crimele de război ale Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Ședință prezidată de președintele Vladimir Putin, în 2020, în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei. Foto: Kremlin
Ședință prezidată de președintele Vladimir Putin, în 2020, în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei. Foto: Kremlin

Președintele american Joe Biden a ordonat administrației sale să înceapă să împărtășească cu Curtea Penală Internațională (CPI) dovezi despre presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina.

Decizia lui Biden de a împărtăși dovezi cu CPI a fost raportată de The New York Times , care a subliniat că oficialii Departamentului Apărării al SUA au încercat să evite acest pas ultimele luni.

Oficialii americani au informații despre crimele de război ale Rusiei din Ucraina, inclusiv informații care arată că guvernul de la Moscova ține mii de copii ucraineni în „programe de integrare” în lagărele din Rusia și Crimeea ocupată de ruși. Cu toate acestea, ei nu au împărtășit încă aceste dovezi cu Haga.

Potrivit oficialilor de la Pentagon, chiar și o cooperare limitată ar putea implica recunoașterea americană a autorității curții de la Haga, ceea ce i-ar expune pe soldații săi dislocați în străinătate pericolului urmăririi penale.

Senatorii Dick Durbin și Lindsey Graham, membri ai Comitetului Juridic al Senatului, care susțin transferul de probe, au declarat miercuri seara într-o declarație că „ne bucurăm că administrația sprijină în sfârșit Ancheta ICC”, relatează și Politico.

Cu toate acestea, Biden a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea democraților și republicanilor, care i-au cerut să acționeze. Săptămâna trecută, de exemplu, o comisie a Senatului a aprobat un proiect de lege de finanțare guvernamentală cu condiția ca președintele „să furnizeze informații” instanței pentru a ajuta la investigarea crimelor de război din Ucraina.

Casa Albă nu a anunțat încă oficial schimbarea poziției, dar a fost confirmată de ziarul britanic The Guardian și alte mass-media, citând oficiali americani. „De la începutul atacului rusesc asupra Ucrainei, președintele a fost clar: autorii și autorii crimelor de război și atrocităților din Ucraina trebuie trași la răspundere”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

„În ceea ce privește CPI, nu vom discuta detaliile vreunei cooperări, ceea ce este în concordanță cu practica instanței de a trata cererile de cooperare în mod confidențial”, a adăugat el cu prudență.

Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga, a început să funcționeze în 2002, când un număr suficient de state au ratificat convenția.

Statele Unite și Rusia au semnat inițial Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, dar niciuna dintre țări nu l-a ratificat și ulterior și-a revocat semnătura. Nici Ucraina nu a ratificat încă documentul, deși anul acesta a semnat un acord de cooperare cu CPI.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel