Urmărește emisiunea live



RZ60, răspunsul industriei ucrainene de apărare la dronele kamikaze iraniene utilizate de armata rusă (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Industria ucraineană de apărare lucrează în aceste zile la dezvoltarea unei drone kamikaze. Proiectul se doreşte a fi un răspuns la dronele kamikaze iraniene utilizate de armata rusă. În ultimele zile pe internet au apărut imagini video care arată prima lansare reușită a unui nou tip de dronă kamikaze ucraineană.

Se pare că drona a fost dezvoltată de Universitatea Națională de Aviație din Kiev - una dintre instituțiile de învățământ cele mai prestigioase din Ucraina. În filmare, drona, care poate fi văzută decolând de pe un lansator improvizat montat în spatele unui mini-camion, cu ajutorul unui propulsor rachetă montat la exterior.

Scurta filmare care surpinde momentul testului de lasare a fost postată pe rețelele de socializare de către un cercetător de la Universitatea Națională de Aviație din Kiev și, de asemenea, de către biroul de proiectare NAURocket. Filmarea a fost ștearsă rapid de pe unele platforme de socializare, dar a fost republicată de către internauţi.

Experții militari au remarcat că drona este similară ca design cu drona RZ60, care a fost prezentată pentru prima dată de firma ucraineană Ramsay în 2021.

De asemenea, analiştii militari polonezi ai publicaţiei Defence24 precizează că UAV-ul ucrainean seamănă ca aspect și cu dronele kamikaze iraniene Aresh-2, dar este mai apropiat ca dimensiuni de dronele Shahed-136 folosite de Rusia pentru a ataca ținte civile în Ucraina.

Există multe indicii că baza pentru această drona ucraineană este UAV-ul RZ60 testat de Ministerul ucrainean al Apărării în 2019. Nu există informații despre intrarea sa în dotarea armatei ucrainene, dar a fost dezvoltat la compania "Ramsay" din Kiev.

RZ60 are o rază de acțiune operațională de 300 de kilometri și poate transporta o încărcătură utilă de până la trei kilograme. Greutatea la decolare este de 60 kg. Nu există informații despre sistemul de control sau de ghidare, dar chiar și cu ajutorul navigației GPS/INS, este posibil să se obțină o precizie destul de bună cu o astfel de drona pentru a lovi anunţe ținte.

Dacă s-ar folosi un Starlink sau un dispozitiv similar, ar fi posibilă comunicarea constantă cu mașina și corectarea cursului. Dacă s-ar folosi o legătură radio directă, operatorul ar trebui să se afle la o distanță de până la 30 km de țintă. Noua dronă kamikaze ucraineană va avea probabil caracteristici similare cu RZ60, dacă nu chiar îmbunătăţite.

Forțele Armate Ucrainene folosesc drone kamikaze încă de la începutul agresiunii militare ruse. Industria ucraineană nu şi-a sistat activitatea în domeniul cercetării şi a dezvoltat dorne cu componente disponibile în comerț, pe piaţa liberă, dar au şi modificat drone de recunoaștere Tu-141 și Tu-143 de fabricație sovietică pentru a lovi tine aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse.

În plus față de aceste drone kamikaze, forțele armate ucrainene au primit alte câteva sute de la statele aliate occidentale, inclusiv Warmate, de fabricație poloneză, precum și Switchblade 300/600 și Phoenix Ghost, de fabricație americană.

Dronele kamikaze ucrainene reprezintă o amenințare reală la adresa obiectivelor militare și civile rusești. Amenințarea acoperă zona de ''operațiuni militare speciale'', precum și teritoriul rusesc din apropierea graniţelor ucrainene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel