Ruşii recunosc că Forțele Armate Ucrainene schimbă des modul în care atacă: Utilizează intens versiuni momeală ale rachetelor Storm Shadow

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Forţele Armate Ucrainene au intrat, recent, în posesia rachetelor cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.
Forţele Armate Ucrainene au intrat, recent, în posesia rachetelor cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.

Forțele Armate Ucrainene schimbă permanent modul în care efectuează atacuri asupra poziţiilor forţelor ruse. Printre tacticile la care chiar ruşii fac referire presupune utlizarea unor ''rachete momeală'' de tip Storm Shadow, utilizate alături de versiunea reală - cu încărcătură explozivă - a Storm Shadow. Analistul militar rus Alexei Leonkov a dezvăluit aceste informații într-un interviu acordat publicaţiei Izvestia. 

Cu toate acestea, analistul militar rus nu a vrut să lase impresia că armata rusă nu poate face faţă acestui timp de ameninţare aşa că a precizat că sistemele ruseşti de apărare au reușit să identifice și intercepteze aceste rachete.

,,La prima utlizare a rachetei Storm Shadow, armata ucraineană a folosit tactici inteligente. În cadrul ofensivei din Luhansk, aceste rachete de croazieră au fost parte dintr-un atac aerian în valuri, prezentând astfel o nouă provocare pentru noi. În consecință, mai multe rachete Storm Shadow au reușit să ajungă în Lugansk. Cu toate acestea, odată ce am analizat cu exactitate situația, au fost inițiate acțiuni de interceptare", a detaliat Leonkov.

Precizările lui Leonkov au fost un răspuns la relatarea detaliată a atacului cu rachete din 30 octombrie asupra Sevastopolului. Informaţiile apărute ieri în presa rusa au sugerat că patru avioane ucrainene au orchestrat asaltul asupra Sevastopolului, fiecare dintre ele desfășurând două rachete Storm Shadow. În plus, forțele ucrainene au activat mai multe momeli lansate de la sol care imitau perfect caracteristicile acestor rachete de croazieră.

 

De asemenea, ruşii susţin că rachetele au fost interceptate cu mare precizie de sistemele rusești de apărare aeriană, ba chiar au făcut diferenţa între cele reale şi cele de tip momeala.

,,Pe 30 octombrie, în jurul orei 13:00, ora Moscovei, regimul de la Kiev a încercat să atace ținte de pe teritoriul Peninsulei Crimeea cu opt rachete de croazieră Storm Shadow. În timpul respingerii atacului de către sistemele de apărare antiaeriană aflate în serviciul de luptă, toate rachetele au fost doborâte”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării.

După cum au informat autoritățile locale, două dintre rachete au fost doborâte deasupra Sevastopolului. Resturi ale acestora au căzut pe o școală din nordul localității, unde o persoană a fost rănită.

Partea ucraineană susţine că un sistem de rachete antiaeriene S-300 a fost avariat în urma unui atac cu rachete efectuat asupra regiunii Saki din Peninsula Crimeea, în dimineața zilei de 30 octombrie, anunță Ukrainska Pravda, care citează canalul Telegram ”Astra”.

Storm Shadow, cunoscută și sub numele de SCALP EG, este o rachetă de precizie cu rază lungă de acțiune. Este folosită în principal de forțele aeriene ale Franței, Italiei și Regatului Unit, fiind concepută pentru a lovi ținte de mare importanță cu o precizie extremă.

Storm Shadow se remarcă prin raza sa de acțiune operațională, care depășește 250 de kilometri [155 de mile], ceea ce îi permite să fie lansată de la o distanță sigură. În plus, are o capacitate remarcabilă de a fi invizibilă pe radar. Storm Shadow a fost concepută pentru a trece neobservată de sisteme radar inamice.

În ceea ce privește sistemul său de ghidare, acesta combină navigația inerțială și GPS, garantând o țintire impecabilă. Focosul său este exploziv cu fragmentare, cântărind 450 de kilograme, având capacitatea de a provoca pagube semnificative la detonare. În cele din urmă, racheta dispune de o legătură de date bidirecțională, care permite actualizări în timpul zborului, ceea ce îi întărește precizia și manevrabilitatea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel