Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Kremlin
Sursă foto: Kremlin

Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.

Plecând de la o analiză publicată de Centrul de Cercetare Global Research, cu sediul în Canada, cu privire la situația din Marea Neagră, portalul rusesc Avia.pro dă o notă propagandistică textului inițial, în baza unui articol intitulat „Georgia, Ucraina și Republica Moldova au amenințat Marina rusă cu represalii în Marea Neagră”.

Dar să vedem despre ce este vorba. Cei de la Global Research scriu că unul din obiectivele americanilor în regiunea Mării Negre este organizarea statelor de aici pentru a contracara influența benignă a Federației Ruse. Și, în contextul în care Turcia nu mai e considerat la Casa Albă un aliat de încredere, în ciuda faptului că SUA și Ankara au efectuat recent exerciții militare în Marea Neagră, pe viitor strategia este de a coagula o alianță militară a statelor partenere NATO. În tot acest context intervin Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

 

Rușii se simt amenințați de Republica Moldova în Marea Neagră

 

Sursa citată amintește că săptămâna trecută ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba a purtat o conversație în acest sens cu omologul său american, Antony Blinken. Kuelba a anunțat ulterior că Ucraina, sprijinită de SUA, va începe discuțiile cu cu Georgia și Moldova, despre o alianță trilaterală. Deși Moldova nu are ieșire la Marea Neagră, asemenea Ucrainei și Georgiei, frații noștri de peste Prut au acces relativ ușor la Marea Neagră prin singurul port al țării, micuțul Giurgiulești de pe Dunăre.

Important de menționat e că sursa citată nu contestă rolul esențial pe care îl au România și Bulgaria, cu precădere țara noastră, în Marea Neagră, după „defecțiunea” Turciei. Totuși, SUA au și planul unei coalizări a statelor partenere NATO în tentativa de a contracara influența Federației Ruse.

Dar așa cum precizează și cei de la Global Research, un ipotetic bloc militar format din Ucraina, Georgia și Republica Moldova cu greu ar putea face față Rusiei. Asta cu toate că presa militară rusă se simte „amenințată”. Potrivit revistei de specialitate Global Firepower, dacă Ucraina ocupă locul 25 la nivel mondial în ceea ce privește puterile militare, Georgia se află abia pe locul 92 iar Republica Moldova .... pe 107. E inutil să menționă că Rusia se află pe locul secund, după SUA, cea mai puternică forță militară a lumii.

Cert e că sursa citată concluzionează că asemenea planuri ale Washingtonului cu privire la contracararea Moscovei în Marea Neagră - pe lângă influența României și Bulgariei, state membre NATO - sunt puse în practică în contextul tot mai tensionat al poziției Turciei, statul care ar trebui să fie pilonul principal în contracararea Rusiei în regiune.

CITEȘTE ȘI: De ce Bulgaria și Turcia s-au opus propunerii României: Flotă comună NATO la Marea Neagră, acțiune ce a iritat Rusia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel