Rusia va denunța Tratatul privind Forțele Armate convenționale din Europa. Putin a semnat deja un decret în acest sens 

Ionel Copcea |
Data publicării:
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin.ru

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a numit pe adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Ryabkov, în funcția de reprezentant oficial în problema denunțării Tratatului privind Forțele Armate convenționale din Europa (CFE).

Un decret în acest sens a fost postat, pe 10.05.2023, pe portalul oficial de informații juridice. La solicitarea președintelui, problema retragerii Rusiei din tratat va fi analizată în ambele camere ale Parlamentului rus.

În prezent, participarea Rusiei la Tratatul CFE este suspendată. Pe 13 iulie 2007, președintele Vladimir Putin a semnat un “Decret privind suspendarea participării Federației Ruse la Tratatului privind Forțele Armate convenționale din Europa și a tratatelor internaționale conexe”, iar pe 29 noiembrie 2007 a fost adoptată legea corespunzătoare.

Pe 10 martie 2015, Federația Rusă a anunțat suspendarea participării la reuniunile Grupului Consultativ Comun pentru Tratatul privind Forțele Armate convenționale din Europa. În același timp, Rusia a rămas în mod oficial parte la tratat.

Proiectul de lege privind denunțarea Tratatului CFE de către Federația Rusă nu a fost încă înregistrat în Duma de Stat.

Tratatul CFE a fost semnat pe 19 noiembrie 1990, la Paris, de către reprezentanții a șaisprezece state membre NATO (Belgia, Marea Britanie, Germania, Grecia, Danemarca, Islanda, Spania, Italia, Canada, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, SUA, Turcia și Franța) și șase state membre ale Organizației Pactului de la Varșovia (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, URSS și Cehoslovacia) și a intrat în vigoare la 09 noiembrie 1992.  
     

Comentariul autorului: Tratatul CFE a fost negociat în ultimii ani ai Războiului Rece. Acesta avea menirea de a împiedica cele două alianțe politico-militare existente în Europa la acea vreme, respectiv NATO și Tratatul de la Varșovia, să acumuleze forțe pentru o ofensivă rapidă. Astfel, erau stabilite pentru semnatari plafoane egale în ceea ce privește numărul de tancuri, vehicule blindate de luptă, artilerie grea, avioane și elicoptere de atac.

După prăbușirea URSS și aderarea la NATO a unor state foste membre ale Tratatul de la Varșovia, limitele stabilite prin tratat și-au pierdut sensul, iar în anul 1999 a fost încheiată o nouă versiune a Tratatului CFE. Aceasta însă a fost ratificată numai de Rusia, Belarus, Kazahstan și Ucraina. Niciunul dintre statele occidentale nu a ratificat noul tratat.

În anul 2007, Rusia și-a suspendat participarea la Tratatul CFE, până când statele occidentale vor ratifica documentul și își vor alinia Forțele Armate la limitele stabilite în acesta.

Denunțarea tratatului de către Rusia, reprezintă doar o măsură formală adoptată de autoritățile de la Moscova, ținând cont de faptul că acesta nu mai era oricum funcțional.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel