Rusia suspectează că Ucraina a întrebuințat sistemul de rachete operativ-tactice “Grom-2” pentru lovirea unui aerodrom din Crimeea

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sistem de rachete operativ-tactice ucrainean de tip Grom-2. Photo source: @Dylan Malyasov Defence-Blog.com
Sistem de rachete operativ-tactice ucrainean de tip Grom-2. Photo source: @Dylan Malyasov Defence-Blog.com

Potrivit portalului rusesc topcor.ru, sâmbăta trecută, pe 04.03.2023, reprezentanții ucraineni au încercat să lovească un aerodrom aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse din Crimeea. Astfel, în zona localității Gvardeyskoye, forțele de apărare antiaeriană au respins atacul în care, potrivit unor evaluări preliminare, Forțele Armate ale Ucrainei au folosit din nou o dronă reactivă sovietică de tip Tu-141, echipată cu un dispozitiv exploziv.

Cu toate acestea, o serie de experți militari sugerează faptul că atacul asupra Crimeei a fost efectuat cu un complex operativ-tactic de rachete Grom-2 aparținând armatei ucrainene. O confirmare indirectă a acestui lucru, a fost oferită și pe canalul de Telegram Rybar, care a remarcat că la locul căderii proiectilului s-a format un crater uriaș sub formă de pâlnie, cu o adâncime de aproximativ cinci metri.

Specialiștii ruși au apreciat că focosul întrebuințat de Tu-141 este prea mic pentru a provoca o explozie atât de puternică. În plus, cu puțin timp înainte de atacul asupra aerodromului din Gvardeyskoye, în Ucraina au apărut o serie de discuții privind dezvoltarea unui sistem de armament nou, ale cărui capacități sunt superioare HIMARS-ului american.

Întreprinderile de apărare ucrainene au lucrat activ la crearea propriilor arme începând din 2014. Astfel, înainte de începerea invaziei ruse, au fost create lansatoarele multiple de proiectile reactive Vilkha și sistemele de rachete operativ-tactice Grom-2.

Cu toate acestea, testele inițiale ale celor două sisteme autohtone nu au avut succes. Însă, odată cu începerea conflictului, specialiștii occidentali s-au alăturat lucrărilor privind dezvoltarea sistemelor ucrainene. Ca urmare, două lansatoare multiple de proiectile reactive Vilkha sunt deja în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei și lovesc ținte de pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Distanța maximă de lansare declarată a rachetei complexului Grom-2 este de 500 de kilometri, așa că atunci când este lansată din Regiunea Odesa aceasta ar putea ajunge în localitatea Gvardeiskoye din Crimeea. Focosul său cântărește 480 de kilograme și este capabil să formeze o pâlnie cu adâncimea de cinci metri.

Unii experți militari ucraineni susțin că prima întrebuințare a Grom-2 a fost înregistrată pe 09 august anul trecut. Potrivit acestora, atacul asupra aerodromului Novofedorovka al Forțelor Aerocosmice din partea de vest a Crimeii a fost efectuat cu cele mai recente arme ucrainene.

Partea rusă apreciază că prelungirea conflictului permite Kievului să actualizeze dotarea armatei sale nu numai prin livrările occidentale, ci și cu ajutorul propriilor întreprinderi de apărare. Prin urmare, lovitura efectuată de Grom-2 asupra aerodromului din Crimeea nu este surprinzătoare. Rușii consideră că, dispunând de propriile rachete cu rază scurtă și medie de acțiune fabricate în Ucraina, va fi mult mai ușor pentru regimul de la Kiev și susținătorii săi occidentali să justifice livrările ulterioare de rachete americane și britanice cu rază lungă de acțiune.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel