Rusia, supărată că Ucraina nu folosit forța, pune sare pe rană: Euromaidanul, orchestrat de SUA, a dus la pierderea Crimeei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Azi se împlinesc exact șapte ani de când în Ucraina Oleksandr Turcinov devine președinte interimar. Se întâmpla după ce pe data de 22 februarie 2014, Parlamentul îl suspenda pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici. După luni de confruntări și proteste, Euromaidanul învingea iar Ucraina visa să meargă pe un drum spre Occident.

Succesorul lui Ianukovici, Petro Poroşenko, care a venit la putere cu promisiunea de a duce Ucraina în Uniunea Europeană.

Mişcarea de protest, care a avut loc în Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezalejnosti în ucraineană), a durat mai multe luni, până în februarie 2014, când Ianukovici a fost destituit prin vot parlamentar. Ulterior, președintele Ucrainei a fugit în Rusia.

 

Rusia acuză o lovitură de stat în Ucraina și denunță că nu s-a folosit forța împotriva protestatarilor violenți

 

Deși autorităţile ucrainene l-au acuzat pe Ianukovici că le-a ordonat forţelor de ordine să tragă în protestatari iar 19 februarie a fost cea mai sângeroasă zi a Euromaidanului, poliția luând cu asalt protestatarii, în urma ciocnirilor murind 18 persoane și alte sute de persoane au fost rănite, Federația Rusă e nemulțumită de cum Kievul a gestionat problema. Moscova continuă retorica de șapte ani și acuză o lovitură de stat în Ucraina, lovitură orchestrată de Occident și mai ales Statele Unite ale Americii.

Într-un mesaj publicat și de Ambasada Federației Ruse în România, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, în cadrul conferinței sale săptămânale, a acuzat „o lovitură sângeroasă de stat” care a avut loc în urmă cu șapte ani în Ucraina.

„Euromaidanul a avut consecințe tragice pentru Ucraina și pentru stabilitatea regională, dar și internațională. Tulburările naționaliste au avut loc sub sloganul valorilor europene, a libertății și democrației. Acestea au fost declanșate și susținute de Occident, în primul rând de SUA. Și alte state precum Franța, Germania sau Polonia, intermediari între putere și opoziție, au reușit să convingă decidenții să nu folosească forța împotriva protestatarilor violenți”, precizează Zaharova.

Diplomata rusă a amintit că acordurile cu privire la formarea unui guvern de uniune națională care să reformeze Constituția iar mai apoi să organizeze alegeri democratice nu au fost respectate.

 

Euromaidanul a dus la pierderea Crimeei

 

Cu cât trece mai mult timp de la lovitura de stat din Ucraina, cu atât consecințele devin tot mai evidente. Ea a condus la pierderea Crimeei iar conflictul din Donbas este încă în desfășurare”, a mai precizat Zaharova.

Reprezentanta Kremlinului a acuzat și Kievul care „folosește din ce în ce mai mult metode totalitare împotriva disidenților”.

„Așteptările sociale și economice nu au fost satisfăcute. (...) A avut loc dezindustrializarea Ucrainei iar corupția este în creștere. În ultimii șapte ani, Ucraina s-a transformat dintr-un stat prosper în una din cele mai sărace țări europene, pierzându-și independența politică și economică. (...) În speranța schimbării în bine, acum aproape doi ani, ucrainenii au votat un nou Guvern și un alt președinte. Timpul a arătat însă că actuala conducere a urmat linia celei precedente și nu și-a îndeplinit promisiunile electorale, nu a reușit să stopeze divizarea socială și războiul din estul țării”, a conchis Maria Zaharova.

Precizăm că retorica cu privire la lovitura de stat și pierderea independenței politice și economice a Ucrainei este folosită de Kremlin de șapte ani încoace.

În acest sens în cursul săptămânii trecute și ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut că ruptura dintre Rusia şi Uniunea Europeană a început cu mulţi ani în urmă, mai precis odată cu revoluţia din Ucraina în urma căreia a fost înlăturat de la putere preşedintele Viktor Ianukovici.

Lavrov e de părere că momentul cheie în care UE şi-a demonstrat ''neputinţa'' a fost ''lovitura de stat'' din februarie 2014 de la Kiev.

''Eu consider că exact atunci a avut loc o autentică umilire a Uniunii Europene'', a susţinut Lavrov despre revoluţia cunoscută ca ''Euromaidan'', el acuzând UE că a stat cu braţele încrucişate în faţa atacurilor la care au fost fost supuşi locuitorii Crimeii şi ai Donbasului din partea noii puteri de la Kiev.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel