Două puteri mondiale ar putea încheia un tratat de pace după 70 de ani

S.I. Catalin |
Data publicării:
Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele rus Vladimir Putin
Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele rus Vladimir Putin

Rusia şi Japonia ar putea încheia un tratat de pace după 70 de ani. Premierul de la Tokyo a anunţat că este dispus să reia negocierile cu Moscova, pentru a soluţiona în acelaşi timp şi diferendul teritorial.

Prima întâlnire dintre Shinzo Abe şi Vladimir Putin a avut loc la Singapore, cu ocazia summitului Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est. 

Insulele Kurile au reprezentat motiv de dispută între cele două state încă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial când Japonia le-a predat Uniunii Sovietice. În 1956, cele două țări au semnat o declarație comună privind încetarea stării de război și restabilirea relațiilor diplomatice, economice şi de cooperare, însă niciodată în acest timp nu s-a ajuns la încheierea unui acord de pace.

Abe și Putin s-au întâlnit de 23 de ori începând din 2012 pentru a încerca să facă progrese în rezolvarea problemei privin insulele din Arhipelagul Kurile. Liderul japonez a declarat că va face o vizită în Rusia la începutul anului viitor pentru a avansa discuțiile înainte ca Putin să viziteze Japonia cu prilejul summit-ului G20, potrivit Bloomberg.

,,Am creat un nou nivel de cooperare", a spus Abe. ,,Pe baza acestei noi încrederi, vom rezolva problema insulelor și vom semna un tratat de pace".

Moscova a declarat în mod repetat că suveranitatea Rusiei asupra insulelor nu poate fi pusă la îndoială. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel