Rusia şi China blochează un embargo petrolier cerut de SUA împotriva Coreei de Nord

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
ONU
ONU

Rusia şi China au blocat joi într-o comisie a Consiliului de Securitate al ONU un ordin de interdicţie a livrărilor de petrol către Coreea de Nord, informează Reuters.

Statele Unite solicitaseră embargoul pe motiv că Phenianul încalcă regimul sancţiunilor impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Săptămâna trecută, americanii au înaintat comisiei pentru sancţiuni a Consiliului de Securitate o reclamaţie privind 89 de transferuri ilegale de produse petroliere rafinate între nave, efectuate de Coreea de Nord până la 30 mai.

SUA au cerut comisiei să notifice statele membre despre depăşirea de către nord-coreeni a plafonului anual de 500.000 de barili, impus de Consiliu în decembrie anul trecut, şi să ordone încetarea imediată a tuturor livrărilor de petrol către Coreea de Nord.

Rusia a cerut amânarea deciziei până la obţinerea unor informaţii suplimentare despre fiecare caz de presupus transfer clandestin

China a susţinut poziţia Rusiei şi a cerut Statelor Unite să furnizeze informaţii concrete care să permită tuturor ţărilor să facă propriile aprecieri. 

Asta dupa ce ieri ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord a declarat că ar fi logic să se pună problema soluționării sancțiunilor asupra Coreei de Nord în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Statele Unite împiedică exporturile de petrol rafinat către Phenian.

"Schimbarea pozitivă a peninsulei coreene este acum evidentă", a declarat ambasadorul Alexander Matsegora, potrivit agenției RIA, adăugând că Rusia este pregătită să ajute la modernizarea sistemului energetic al Coreei de Nord dacă sancțiunile vor fi ridicate și dacă Phenianul va găsi finanțare pentru modernizarea.

Consiliul de Securitate al ONU a încurajat, în unanimitate, sancțiunile impuse Coreei de Nord începând cu  anul 2006, în încercarea de a elimina finanțarea programelor nucleare și de rachete balistice de la Phenianul

Sancţiunile mai urmăreau şi interzicerea exporturilor, inclusiv a cărbunelui, fierului, plumbului, textilelor și fructelor de mare și limitarea importurilor de țiței și produse din petrol rafinat.

China a încercat la sfârșitul lunii trecute să aducă Consiliul de Securitate in poziţia de a emite o declarație prin care să se laude întâlnirea din 12 iunie între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un și exprimându-și dorința de a reduce din măsurile diplomatice impuse RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană).

Dar Statele Unite au blocat declarația din 28 iunie, dat fiind "discuțiile în curs și foarte sensibile între Statele Unite și RPDC în acest moment", au spus diplomații. În aceeași zi, secretarul de stat american Mike Pompeo a vorbit cu omologul său chinez Wang Yi cu privire la importanța aplicării sancțiunilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel