Rusia se laudă că primul bombardier Tu-160M construit de la zero a trecut deja testele. „Lebăda Albă” urmează să fie livrată

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardier strategic rusesc de tip Tu-160, foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Bombardier strategic rusesc de tip Tu-160, foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) a anunțat, pe 06.07.2023, că primul bombardier strategic modernizat de tip Tu-160M “Lebăda albă” construit de la zero a trecut la etapa testelor de stat.

Potrivit comunicatului de presă al OAK, testarea aeronavei este făcută în comun de Ministerul rus al Apărării și compania Tupolev. Echipajul avionului este de asemenea mixt, fiind format din specialiști din ambele părți. 

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii. Se știe doar că este vorba despre primul avion construit de la zero, care a efectuat primul zbor în cursul anului trecut. În luna februarie 2022, ministrul rus al industriei, Denis Manturov, a declarat că prima aeronavă modernizată va fi predată beneficiarului înainte de termen. Potrivit calendarului de livrare, aceasta ar fi trebuit să fie transferată Forțelor Aerocosmice la sfârșitul anului 2023.

 

Rusia a reluat producerea bombardirelor strategice Tu-160. „Noua” Lebădă Albă nu va avea un aspect radical diferit

 

2. Tu-160M, f... (whatsapp-image-2022-12-31-at-11-17-42_13720000.jpeg)

Tu-160M, foto: Ministerul Apărării din Rusia

Producerea bombardierelor strategice Tu-160 a fost reluată la Întreprinderea de aviație din Kazan în baza unui contract încheiat cu Ministerul Apărării pentru livrarea a 10 aeronave de construcție nouă, potrivit standardului Tu-160M. De asemenea, documentul prevede și modernizarea tuturor celor 16 avioane Tu-160 aflate în prezent în dotarea Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

După cum au anunțat reprezentanții ruși, aspectul exterior al noii “Lebede albe” nu va diferi prea mult de versiunea inițială.

Modificările principale ale aeronavei au vizat echipamentele de bord și avionica. Astfel, avionul a primit noi echipamente de pilotaj și navigație, precum și noi complexe de comunicații, conducere, radiolocație sau contraacțiune radioelectronică. În același timp, aeronava dispune de un nou motor, de tip NK-32-02, mult mai economic, a cărui producere a fost reluată, de asemenea, la întreprinderea din Samara. Modificări importante a suferit și arsenalul armamentelor întrebuințate, care a primit noi tipuri de rachete.

 

Producția Tu-160M fusese oprită în anii 1990

 

Comentariul autorului: Reluarea producerii de bombardiere strategice Tu-160M la Întreprinderea de aviație din Kazan, care a fost oprită în anii 1990, a fost solicitată de președintele rus, Vladimir Putin, în luna mai 2015.

În total, reprezentanții militari ruși intenționează să extindă numărul de bombardiere de acest tip de la 16 în prezent la aproximativ 50 de aeronave.

Sunt luate în calcul atât avioanele vechi, cat și aeronavele construite de la zero, între care nu va exista niciun fel de diferență.

Din datele prezentate de partea rusă, în luna decembrie 2022, desfășurau teste de zbor patru avioane din cele existente și două aeronave construite de la zero. Potrivit planurilor curente, trei din aceste avioane ar trebui să fie livrate la trupe până la sfârșitul acestui an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel