Rusia s-a adaptat la atacul cu sisteme HIMARS, dar noile rachete Storm Shadow ale Ucrainei ar putea crea noi probleme trupelor ruse de ocupaţie

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Forţele Armate Ucrainene au intrat, recent, în posesia rachetelor cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.
Forţele Armate Ucrainene au intrat, recent, în posesia rachetelor cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.

Forţele Armate Ucrainene au intrat, recent, în posesia rachetelor cu rază lungă de acţiune Storm Shadow. Rachetele au fost oferite de Marea Britanie pentru a sporii semnificativ capacitățile de atac cu rază lungă a armatei ucrainene. Forțele ruse s-au adaptat deja in fata atacurilor cu sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate Ucrainei de catre SUA. Dupa cum remarca mai multi experții militari, rachetele Storm Shadow ar putea da noi batai de cap comandantilor rusi, deoarece armata ucraineana poate lovi iar lantul logistic al fortelor ruse de ocupate. 

Astfel, după ce s-au adaptat în faţă atacului cu rachete HIMARS şi crezând că sunt în siguranță și în afara razei de acțiune, forţele armate ruse vor fi vizate de atacuri cu rachete Storm Shadow.

,,Aceste atacuri vor avea un efect teribil asupra moralului forțelor ruse, mai ales asupra moralului ofițerilor și comandanților care vor opera în Ucraina", a declarat pentru publicaţia Business Insider, George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington.

Marea Britanie a anunțat la începutul acestei luni că intenționează să furnizeze Ucrainei racheta Storm Shadow, o rachetă de croazieră lansată din aer dezvoltată în parteneriat cu Franța, care anterior a fost utilizată în condiţii reale de luptă în diverse conflicte din Orientul Mijlociu. 

Kievul a făcut de mult timp presiuni asupra partenerilor săi occidentali pentru furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească pozițiile rusești din spatele frontului și din adâncul teritoriilor ocupate din estul și sudul Ucrainei, dar SUA și aliații săi din NATO, îngrijorați că aceste arme vor provoca un răspuns din partea Moscovei, au fost în mare parte reticenți în acest sens, până acum.

Cu o rază de acțiune operațională de 155 de mile, rachetele Storm Shadow vor sporii semnificativ capacitățile de atac cu rază lungă a armatei ucrainene. Deja celebru pe frontul din Ucraina, sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS, pe care Kievul l-a obținut de la SUA vara trecută, poate lovi ținte doar până la 80 de kilometri distanță. Cu Storm Shadow, teritoriile ocupate de ruși, care anterior erau în afara razei de acțiune a Ucrainei, vor fi mult mai uşor de lovit.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că înțelege că rachetele Storm Shadow au fost folosite de când au fost trimise în Ucraina, dar a refuzat să intre în detalii suplimentare. Se pare că un atac recent în regiunea estică Luhansk ar fost efectuat cu noile rachete.

Încă din primele săptămâni ale invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, și chiar și acum, forțele Kremlinului s-au bazat pe o tactică care constă în efectuarea de baraje masive de artilerie pentru a distruge pozițiile ucrainene și apoi înaintând printre dărâmături. Când acest lucru nu a fost posibil, au trimis mii de militari la moarte sigură pentru a obține câștiguri teritoriale nesemnificative.

Când sistemele HIMARS au ajuns în Ucraina, în urmă cu aproape un an, au devenit rapid foarte apreciate în rândul forțelor armate ucrainene. Aceste sisteme au fost utilizate pentru a efectua lovituri de precizie, vizând posturi de comandă rusești, depozite de muniție și element de infrastructură critica.

Ucraina a folosit HIMARS pentru a degrada eficacitatea tacticii ruse pe câmpul de luptă, care depindea în mare măsură de capacitatea Moscovei de a amplasa cantități masive de obuze de artilerie în apropierea liniei frontului pentru a susține o rată de foc ridicată, a declarat Barros, analistul ISW.

 

Rachetele Storm Shadow vor rezolva "provocările tactice serioase" cu care se confruntă în prezent Ucraina

 

Pentru a găsi rapid o soluţie la această problemă, forțele ruse au fost nevoite să își mute depozitele de muniţie în afara razei de acțiune a rachetelor lansate de sistemele HIMARS.

Rusia a mutat, de asemenea, centrele logistice cheie adânc în spatele liniilor de front, a mutat centrele de comandă și controlul, dar a și reorganizat sistemele de apărare aeriană, a scris Jack Watling, cercetător la Royal United Services Institute, cu sediul la Londra, într-o analiză recentă privind impactul pe care îl vor avea rachetele Storm Shadow pe frontul din Ucraina.

Introducerea Storm Shadow pe câmpul de luptă va rezolva "provocările tactice serioase" cu care se confruntă în prezent Ucraina, a scris Watling. Rachetele Storm Shadow au fost proiectate să distrugă fortificaţii militare, iar caracteristicile lor - o amprentă redusă pe radar - le vor ajuta să evite detectarea și interceptarea.

Barros a spus că utilizarea rachetelor Storm Shadow de către forţele armata ucrainene are un impact major asupra tacticilor armatei ruse şi obliga comandanţii ruşii să găsească urgent noi soluţii. Îi obligă ,,să întreprindă măsuri de protecție și mai stricte pentru a ieşi din raza de acțiune a rachetei'', spune Jack Watling.

Acest lucru se traduce prin mutarea depozitelor de muniții și a centrelor de comandă și control mult mai departe liniile de front.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel