Rusia forțează piloții români și aliați să schimbe tactica. Misiunile de poliție aeriană vor implica și manevre ofensive și defensive

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române

Forțele aeriene ale NATO și SUA destinate misiunilor de poliție aeriană se vor antrena de acum pentru perfecționarea tacticilor specifice luptelor aeriene, pe care le vor exersa în majoritatea ieșirilor-avion efectuate în cadrul acestor misiuni.

Piloții vor executa acum în mod constant manevre ofensive și defensive de-a lungul granițelor de est ale NATO și vor continua să își perfecționeze abilitățile de luptă și competențele tehnice în diferite scenarii tactice, potrivit generalului James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa (COM USAFE) și comandant al Comandamentului Aerian Aliat (COM AIRCOM).

Hecker a precizat că specificul desfășurării conflictului din Ucraina a forțat Pentagonul să se concentreze pe tactici de luptă în locul „mișcărilor de șah la nivel strategic, care au definit relația militară SUA - Rusia în Europa de la sfârșitul Războiului Rece”.

În loc să se „învârtească pasiv peste Europa de dragul vizibilității”, în timpul misiunilor de poliție aeriană, piloții americani și NATO vor face practic manevre ofensive și defensive de-a lungul graniței de est a NATO și vor descoperi cum pot „menține controlul aerian în timp ce sparg apărarea inamicului pentru a câștiga mai mult spațiu aerian.”

Oficialul american a subliniat că principala sa prioritate a devenit acum să găsească soluții pentru contracararea apărării antiaeriene și antirachetă, bruiajului electronic și a altor capabilități anti-acces / interdicție în zonă (A2/AD, așa cum sunt cunoscute în limbajul militar), care ar ține SUA și NATO departe de teritoriul rusesc.

 

Misiunile NATO de poliție aeriană peste România sau Țările Baltice implică avioane Eurofighter Typhoon, Gripen, Rafale, F-16, F/A-18

 

2. Avioane de... (avioane-f-16_46695100.jpg)

Avioane de luptă F-16 în timpul unei misiuni de poliție aeriană. Sursă foto: NATO

Misiunile NATO de poliție aeriană peste România sau Țările Baltice implică avioane Eurofighter Typhoon, Gripen, Rafale, F-16, F/A-18 din Regatul Unit, Suedia, Franța, Italia, Norvegia sau Olanda. În mod tradițional, acestea au fost folosite în principal pentru afișarea forței, ca o formă de descurajare, cu zboruri regulate ale mijloacelor de diferite tipuri la granițele alianței.

Acum, însă, imaginea creată de Hecker sugerează că fiecare ieșre-avion, fiecare survol va implica exerciții de luptă aeriană și antiaeriană, pentru a perfecționa abilitățile tactice și de pilotare, punând la încercare atât aviatorii, cât și echipajul de la sol al diferitelor sisteme antiaeriene.

Tacticile de luptă aeriană exersate vor implica o combinație de angajare coordonată a unui singur tip sau a mai multor tipuri de avioane de luptă, precum și diferite metode de utilizare a radarelor și rachetelor acestora la viteze și altitudini alternante.

Deși precizează în mod categoric că nu crede că Rusia dorește un război cu NATO și invers, Hecker susține că sunt necesare exerciții continue pentru a întări și mai mult „descurajarea” față de Moscova, convins fiind că Rusia va monitoriza antrenamentele aliaților și ar fi astfel descurajată să facă planuri ambițioase de luptă aeriană sau chiar să se încumete să experimenteze o astfel de luptă.

Pe de altă parte, anunțul lui Hecker subliniază indirect lipsa de experiență în luptă a armatelor occidentale după ce au luptat cu actori nestatali timp de aproximativ 20 de ani, în spații aeriene permisive.

Opiniile lui Hecker nu sunt noi și nici singulare. Noul șef al Forțelor Aeriene Regale (RAF), mareșal șef al aerului Richard Knighton, a precizat aceleași obiective tactice chiar mai devreme, într-un discurs din iulie ținut la Conferința șefilor de forțe aeriene și spațiale din Marea Britanie. „Va trebui să pătrundem cu apărarea noastră integrată antiaeriană și antirachetă în cea a adversarilor noștri”, a declarat Knighton.

Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI) remarca într-un raport din februarie 2023 că nicio forță aeriană europeană individuală a NATO nu are în prezent suficientă experiență sau stocuri de muniție necesare pentru a suprima și distruge sistemul integrat de apărarea antiaeriană (SEAD/DEAD) rusesc într-o măsură semnificativă.

„Letalitatea sistemelor mobile de rachete sol-aer ale ambelor părți implicate în războiul din Ucraina este un memento viu al consecințelor incapacității de a efectua SEAD/DEAD la scară. Analizele arată că, fără o astfel de capacitate, forțele aeriene europene ale NATO nu ar putea realiza și exploata în mod credibil controlul aerian asupra unui câmp de luptă contestat de forțele ruse”, se precizează în analiza RUSI.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel