Rusia cumpără tehnologii destinate producției de armament din U.E în valoare de milioane de euro, în pofida sancțiunilor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Industria de apărare rusă, producând rachete pentru forțele armate
Industria de apărare rusă, producând rachete pentru forțele armate

Eforturile Uniunii Europene de a împiedica Rusia să obțină tehnologii aflate sub regimul sancţiunilor pentru a le folosi în scopuri militare împotriva Ucrainei sunt insuficiente, zeci de milioane de euro provenind chiar din UE, ocolind sancțiunile.

Un oficial, sub protecția anonimatului, a dezvăluit pentru Bloomberg că aproape un sfert din cele 450 de milioane de euro (488 de milioane de dolari) în echipamente şi bunuri au ajuns în Rusia în primele nouă luni ale anului trecut şi au venit direct din Europa.

Țările terțe, inclusiv Turcia, Emiratele Arabe Unite, Serbia, China și vecinii Rusiei, au facilitat restul comerțului, ocolind sancțiunile impuse de UE.

În timp ce comerțul direct al UE cu Rusia în ceea ce privește bunurile sensibile a scăzut după începerea războiului, exporturile din blocul comunitar către țările terțe au crescut pentru a compensa, creând un decalaj îngrijorător în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor.

În pofida apelului UE pentru controale mai stricte asupra exporturilor, evaluările făcute în ultimii doi ani indică acțiuni insuficiente din partea statelor membre și a întreprinderilor, ceea ce permite ca unele bunuri să iasă de pe teritoriile UE şi să ajungă în Rusia.

Unele rapoarte indică că Rusia a importat bunuri în valoare de 8,77 miliarde de dolari între ianuarie și octombrie anul trecut.

 

Zeci de piese de schimb, componente și tehnologii avansate ajung din UE la industria de apărare din Rusia

 

Datele sugerează, de asemenea, implicarea filialelor și a subcontractorilor companiilor europene, ceea ce indică necesitatea unei vigilențe sporite. Marii producători susțin că respectă sancțiunile, dar evaluarea internă a UE ridică îngrijorări cu privire la lacune și la lipsa de supraveghere.

Lista include zeci de piese de schimb, componente și tehnologii avansate, cum ar fi semiconductori și electronice, care au fost găsite în rachete și alte sisteme militare folosite de Rusia împotriva Ucrainei sau care sunt necesare pentru producerea acestora.

Printre altele, UE ia măsuri pentru a pune în aplicare regimul de sancțiuni: restricții la export pentru companiile din țări terțe, precum și contacte diplomatice cu aceste țări cu solicitarea de a limita reexporturile către Rusia.

Normele UE prevăd excepții pentru bunurile cu dublă utilizare, dar apar preocupări semnificative, deoarece între februarie 2022 și decembrie 2022 au fost acordate licențe în valoare de peste 560 de milioane de euro (607 milioane de dolari). Scutirile nu acoperă exporturile către industria de apărare și sectoarele sensibile ale Rusiei, subliniind necesitatea unei abordări mai stricte.

Eșecul UE de a limita fluxul de tehnologii interzise reprezintă o provocare în contextul în care forțele rusești continuă acțiunile ofensive în Ucraina. În același timp, până la sfârșitul anului 2023, volumul exporturilor din China către Rusia a ajuns la 111 miliarde de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel