Rusia crește presiunea pe Finlanda și în Marea Baltică anunțând intenția de militarizare a lacului Ladoga

Cătălin Costea |
Data publicării:

Rusia intenționează să desfășoare vedete purtătoare de rachete, puternic armate, într-un lac din teritoriul său nord-vestic extrem, creând astfel un punct suplimentar care permite lansarea unor eventuale atacuri spre Marea Baltică, Finlanda și Golful Finlandei, pe măsură ce tensiunile cu NATO riscă să escaladeze.

Ministerul rus al Apărării a stabilit oportunitatea utilizării lacului Ladoga, de lângă Sankt Petersburg, împotriva “expansionismului NATO”, în special după ce Finlanda a aderat la blocul militar, iar primirea Suediei a devenit o chestiune de timp.

Astfel, ministerul rus a stabilit că vedetele de dimensiuni medii purtătoare de rachete, din clasa Karakurt, precum și corvetele din clasa Buyan-M sunt adecvate din punct de vedere structural și tehnologic pentru a opera căile navigabile interioare.

Rusia consideră că Marea Baltică este percepută de blocul militar euro-atlantic drept un „lac NATO” chiar cu mult timp înainte ca Moscova să fie acuzată de agresivitate externă după escaladarea problemelor militare cu Ucraina în 2014.

 

Moscova rămâne mai agresivă

 

După intervenția militară a Rusiei în Ucraina din februarie anul trecut, în Marea Baltică au loc în mod constant acțiuni de afișare a forței, venite din partea ambelor părți. Rusia desfășoară exerciții cu trageri reale, în timp ce forțele navale ale NATO mențin o prezență militară consistentă, cu ochii pe exclava rusă Kaliningrad.

Trebuie precizat totuși că Moscova rămâne mai agresivă, cu exerciții aeriene și navale îndrăznețe, cu trageri reale, în timp ce forțele NATO practică în principal sarcini defensive, cum ar fi misiuni de căutare-salvare, luptă antisubmarin sau testarea sistemelor navale fără pilot.

Rusia este deranjată și de faptul că SUA au desfășurat rachete Typhon cu rază medie de acțiune (SMRF) pe insula daneză Bornholm, despre care Moscova consideră că vizează Kaliningradul și au ca scop contracararea sistemului său A2/AD (anti-acces/interdicție zonală) dezvoltat acolo.

Potrivit Izvestia, Ministerul rus al Apărării a efectuat un studiu de câteva luni în care a examinat aspectele tactice, tehnice, strategice, de mediu și chiar hidrografice pentru a determina viabilitatea planului.

Analiza citează experții care susțin că aceasta este „o măsură adecvată după extinderea NATO în nord-vest (deoarece) de aici navele pot ține Finlanda sub amenințarea armelor”.

 

În Lacul Ladoga, navele rusești vor fi relativ ferite de acțiunile forțelor navale ale țărilor NATO

 

Lacul Ladoga este mai adânc decât Marea Baltică și este separat de aceasta prin Istmul Karelian, drenându-se în Golful Finlandei prin râul Neva. Distanța de la malul de nord al lacului până la granița finlandeză este de doar aproximativ 50 de kilometri.

De asemenea, din mijlocul lacului până la mijlocul Mării Baltice, chiar la nord-est de insula Gotland din Suedia, distanța este de aproximativ 700 de kilometri.

„Raza de acțiune a rachetelor de croazieră Kalibr cu care sunt dotate navele din clasa Karakurt este de peste 1.500 de kilometri. În același timp, în Lacul Ladoga, navele rusești vor fi relativ ferite de acțiunile forțelor navale ale țărilor NATO prezente în Marea Baltică”, se arată în raport.

„Acesta este un răspuns militar-tehnic complet solid la intrarea Finlandei și Suediei în NATO”, a declarat istoricul militar Dmitri Boltenkov pentru Izvestia.

„În plus, această zonă nu este la fel de cunoscută de informațiile alianței (NATO). Karakurt sunt platforme eficiente pentru desfășurarea diferitelor arme; în viitor, acestea pot primi rachete hipersonice Zircon”, a adăugat acesta.

Un alt expert militar, căpitanul de rang 1 Vasily Dandykin, consideră că „potențiala desfășurare [a navelor de luptă] în lacul Ladoga ar trebui să fie deosebit de îngrijorătoare pentru Finlanda”.

Prin urmare, anunțul despre utilizarea lacului Ladoga în scopuri navale servește Moscovei ca factor de descurajare, menține presiunea pe NATO și permite afirmarea militară și strategică rusă în Marea Baltică.

Foarte probabil, dacă NATO ar adopta poziții militare mai îndrăznețe, văzute ca agresive de Kremlin, ar putea urma o militarizare intensă și rapidă a lacului, prin care Rusia să-și demonstreze determinarea în atingerea scopurilor.

Înainte de aceasta, este însă de așteptat ca marina rusă să organizeze exerciții navale cu ambarcațiunile anunțate, care să prevadă inclusiv lansări de rachete Kalibr.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel